”Självklart kan en hel karl få stryk”

RELATIONER

Malin Wollin om män som misshandlas av kvinnor

Jag minns att jag slog en kille en gång. Säkert var det fler gånger men jag minns denna gång och jag minns det därför att han började gråta. Han började gråta och sa till.

Herregud vilken mes, skvallra att han blivit slagen av en tjej. ­Honom slår jag inte fler gånger, vilken förödmjukelse både för honom och mig. Det var ju knappt meningen heller, lite får han väl tåla. Jisses.

Så tänkte jag och jag var tio år.

Att socialtjänst och polis reagerar likadant på en vuxen man som tar sig den oändligt långa vägen till det uttalades land och sätter ord på sitt kuvade liv, det är fullständigt vedervärdigt. När man har tagit sig över allt det där som är en man. När man har svalt munnen fnösketorr på all stolthet och vanmakt man har i sig.

Självklart kan en hel karl få stryk. Självklart kan en kvinna ha en sådan makt över en man att han inte vågar finnas till. Givetvis finns det kvinnor som är hänsynslösa svin, som härskar och kontrollerar, låser in och förminskar. Slår ner.

Det är inte jättejättevanligt, det förstår alla. Men många hemska saker är ovanliga och de händer ändå. Det är turligt nog högst ovanligt att föräldrar mördar ­sina barn, men tänka sig, det händer då och då.

Och man kan ju tycka att polis och soc som har ”sett allt” borde kunna vara öppna för de mest avvikande av ”relationsproblem”.

Varför då inte bemöta kvinnor likadant? Varför inte nyttja samma retorik på en kvinna som ­smugit sig ut och gått de förnedrande krypkliven bort till ansvarig myndighet? Varför inte säga till en kvinna att hon bara ska gå undan, hon har väl ben att gå med? Hon kanske inte är lika stark som sin man men herregud gör slut, gå därifrån, packa dina väskor så är ju problemet löst.

Eller ska vi kanske ta det i den änden och applicera kvinnoskydd på män och helt enkelt kalla det våld i hemmet eller något annat övergripande.

Det Martin fått höra från socialtjänsten tycker jag låter som formulär 1 A: ALLT som händer i en relation beror på mannens oförmåga att anpassa sig. Vem skulle någonsin komma på tanken att ta mannens parti, han kan väl bara skärpa till sig?

Jag lider med män därute som lever med en förtryckande kvinna, en kvinna som när skiten träffar fläkten får stöd från alla håll. Samhället älskar att skydda kvinnorna och det är så fint, det är så det ska vara.

Men vem ser den man som liten är?

Veckans Wow

När IKEA suddade bort ­alla kvinnor i katalogen så såg det ut som om Saudiarabien är ett enda stort regnbågsfamiljsland.

Veckans Wärsta

När IKEA suddade bort ­alla kvinnor så såg det ut som om Saudiarabien är ett enda stort kvinnoförtryckarland. Visst ja, DET ÄR DE JU.

avMalin Wollin

ARTIKELN HANDLAR OM