TV i bakgrunden kan skada små barn

Av: Anna Hjalmarsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny studie: Kan hota barnens utveckling

När små barn leker i samma rum som en påslagen tv störs deras koncentration. Avbrotten kan leken kan leda till att barnens utveckling försämras.

Det visar en ny amerikansk forskningsstudie.

Foto: Katrin Jakobsen

Att låta tv:n stå på och visa program för vuxna i samma rum som små barn leker kan vara ett hot mot barnens utveckling. Tidigare har man trott att en tv som står påslagen inte påverkar barn om de inte tittar på den. Men nu har forskare vid universitetet i Massachusetts undersökt hur riktigt små barn reagerar när de leker i ett rum där tv:n står på, skriver Dagens Nyheter.

Ljud och flimmer stör

Barnen var mellan ett och tre år gamla, och studerades dels när de lekte i ett rum där tv:n visade programmet Jeopardy, dels när tv:n var avstängd. När teven var påslagen gjorde ljudet och flimret att de avbröt sin lek betydligt oftare och tittade mot tv:n, trots att de inte följde programmet.

Störningarna under leken kan leda till att barnen får problem med koncentrationen, enligt forskarna, eftersom förmågan att koncentrera sig utvecklas under de första åren. Därför finns det anledning att varna för att låta tv:n ständigt stå på i bakgrunden i hem där det finns små barn.

Däremot påpekar forskarna att studien gäller när tv:n visar program för vuxna. Att låta barn se på lämpliga barnprogram kan ha annan effekt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN