Hjälp – mamma vill inte vara med mig

RELATIONER

Nu bryter allt fler kvinnor ett tabu – vågar erkänna att de vill slippa ifrån barnen

Hon längtar bort från sjuårskalaset.

Hon pratar i mobil medan hon gungar barnen.

Hon vägrar leka affär.

Välkommen, Dåliga Mamman!

Foto: DEN SOM ÄNDÅ... vore någon annanstans – utan barn! För mammor har det varit tabu att erkänna att de ibland vill slippa barn och familj, men nu avslöjar den ena efter den andra hur uttråkade de är och hur de längtar efter ett friare liv. Chattsidan ”Bad mother s club” är ett populärt forum för ”dåliga” mödrar som behöver ösa ur sig sin frustration och ilska.

Det kan vara trist att vara med sina barn. Varenda förälder längtar nog ibland efter timmar i läsfåtöljen, glamouröst barhäng eller en biokväll.

Var femte kvinna vill faktiskt helst slippa sin familj när hon är ledig. Det visar en enkät om förbjudna hemligheter på aftonbladet.se.

Men att erkänna sådana här tankar öppet – på allvar? Det är fortfarande tabu, särskilt för mammor.

Det blev folkstorm

Det visade sig om inte annat när tvåbarnsmamman Helen Kirwin-Taylor, 42, skrev en krönika i brittiska Daily Mail. Hon avslöjade att hon avskyr att leka med sina söner och att hon flyr till gymmet i stället för att förhöra dem på läxorna. Rena folkstormen utbröt och hon utsågs raskt till Englands mest hatade kvinna.

På nätet huserar redan ett helt gäng andra ”dåliga” mammor, nämligen ”Bad mothers’ club”. Det är en brittisk sajt där vinjetten är ett martiniglas med en napp i. Det humoristiska och råa tonfallet skiljer sig från andra föräldraforum:

Annonserade ut dottern

En mamma efterlyser ett nytt hem åt dottern, som börjat vakna och vilja gå upp vid tretiden på nätterna: ”Alla accessoarer ingår, även bur om det behövs.”

En annan mamma visar en liten filmsnutt med sonens hysteriska vredesutbrott. Kommentarerna blir: ”Jag gillar särskilt biten där han kramar om väggen” och ”Jag ska också börja filma utbrotten!”

En mamma hurrar över att hennes barn äntligen börjat skolan igen efter lovet. De andra jublar genast igenkännande.

”Var mer själviska”

Utgivare för www.badmothersclub.co.uk är Stephanie Calman, som också skrivit boken ”Bekännelser från en dålig mamma”. Hennes budskap är att kvinnor borde backa lite från mammarollen och bli mer själviska.

Sajten är en reaktion mot präktighet och krav, även om traditionella ämnen som sömnproblem också avhandlas. Den är fjärran från många svenska sajter där föräldrar frågar varandra om ärvda skor är farligt för fötterna och vilken barnvagn som är bäst i test.

Skribenten Jessika Gedin, själv småbarnsmamma, beskrev i P3:s ”Spanarna” att hon ser en trend där den ”dåliga” mamman är på frammarsch. Hon menar att föräldralivets tristess är ett sista tabu och att vi står inför en ”moderskapsglas­nost”.

Pappor mer nöjda

Pappor då? Behöver inte också de slippa krav och dåliga samveten och erkänna sina svagheter ibland? Nja, kanske inte lika mycket.

De är nämligen överlag mer nöjda med sig själva som föräldrar. Pappor har inte heller lika dåligt samvete för allt de inte gör med barnen.

Det konstaterar bland andra Ylva Elvin-Novak, filosofie doktor i psykologi, i sin forskning.

När känner du dig som en dålig mamma?

Läs mer:

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM