Hon fastnade – i shoppingträsket

RELATIONER

Nu startar Ann-Britt stödförening för att hjälpa andra beroende

Shopping har blivit en drog för många svenskar.

För Ann-Britt Aldeman, 54, gick det så långt att hon förskingrade en miljon kronor till klädköp.

Nu startar hon landets första förening för shoppingmissbrukare.

Foto: 450 000 svenskar drabbade Först med hjälp av beteendeterapi hos amerikanska terapeuter kunde Ann-Britt komma ur sitt shoppingberoende. Nu startar hon en stödförening för att hjälpa andra.

Ann-Britt Aldemans shoppingmissbruk gjorde att hon förlorade jobbet och dömdes till skyddstillsyn. Då, för tio år sedan, hade hon tagit en miljon från sitt kooperativa daghem för att finansiera klädinköp.

Beteendeterapi

– Jag insåg inte att jag hade problem förrän mina kollegor stod utanför min ytterdörr och berättade att jag var avskedad, säger hon.

– Jag hade alltid shoppat upp min egna lön första veckan. Sedan började jag använda pengar som inte var mina.

Numera har hon kontroll över sitt köpbeteende.

– Jag tog mig ur det med hjälp av beteendeterapi. Men det tog flera år innan vare sig jag eller terapeuten förstod att det rörde sig om ett beroende. Jag vände mig till amerikanska terapeuter som jag hittade på internet, och som kände igen beteendemönstret. Där är shoppingmissbruk ett känt problem, säger Ann-Britt.

Amerikanska forskare räknar med att fem procent av landets befolkning är drabbade. Samma andel i Sverige skulle innebära 450 000 personer.

Sedan Ann-Britt Aldeman började berätta om sina problem i media har allt fler hört av sig med hopp om att få hjälp.

Prioriterar annat

– En massa folk har ringt. Bland annat en 40-årig kvinna som troligen kommer att bli vräkt från sin lägenhet, eftersom hon har skuldsatt sig och inte kan betala tillbaka. Henne har jag lovat följa med till socialen, som oftast inte vet vad det här handlar om.

Hur ser en typisk shoppingberoende ut?

– Som utomstående kan man se att de har otroligt mycket nya kläder. De prioriterar annorlunda och kanske skippar lunchen samtidigt som de spenderar mycket. Fler kvinnor än män är beroende. Men missbruket finns i alla åldrar. Jag har fått samtal från en 17-årig tjej och från en kvinna på över 60 år.

Testa dig själv: Är du shoppingberoende?

Om du svarar ja på minst tre frågor så kan

du vara köpberoende och bör söka hjälp.

Kontakt

Anders Munck