Barn blir feta av lite sömn

avJohanna Melén

RELATIONER

Ny amerikansk studie ser samband mellan vikt och sömn

Barn som sover för lite riskerar att bli feta.

En timmes mindre sömn kan få stora konsekvenser för barnets vikt, visar en ny amerikansk studie.

– Sambanden mellan sömn och vikt är intressanta, säger professor Claude Marcus som forskar om överviktiga barn vid Huddinge universitetssjukhus.

Foto: Jerker Ivarsson

Att få barnen i säng är ett ständigt problem för många föräldrar. Men ny forskning kan ge oroliga mammor och pappor en extra sporre. Varje timme är viktig.

– För varje extra timme sömn som en tredjeklassare får så minskar risken för att bli överviktig i sjätte klass med 40 procent, säger doktor Julie Lumeng, som lett studien, till amerikanska CBS News.

9,5 timmar per natt

785 barn i tio städer runt om i USA ingick i undersökningen. Medeltiden för deras sömn var 9,5 timmar per natt. De som sov mer än så löpte betydligt mindre risk för att bli feta några år senare.

Bakom sambandet mellan sömn och vikt finns hormonet ghrelin som framkallar hungerkänslor. Tidigare studier har visat att vuxna som sover lite producerar mer av hungerhormonet och mindre av hormonet leptin, som tvärtom signalerar mättnadskänsla.

En annan förklaring är, enligt forskarna, att trötta barn rör på sig mindre och lockas mer av godis och andra onyttigheter.

Fel slutsatser

Claude Marcus är professor och överläkare på Rikscentrum för överviktiga barn vid Huddinge universitetssjukhus. Han tycker att studien är intressant men anser att de amerikanska forskarna drar helt fel slutsatser.

– Man vet inte vad som är hönan och vad som är ägget. Är det så att man sover mindre på grund av att man är fet eller är det tvärtom så att man utvecklar fetma för att man sover mindre?

– En faktor kan vara stressen i samhället som gör att barn sover mindre.

Enligt Marcus lider mellan 20 och 25 procent av svenska barn av övervikt. Tre till sex procent är feta.

ARTIKELN HANDLAR OM