Nu har jag receptet på kärleken”

RELATIONER

Författarinnan Viveca Lärn gifte sig med sin Sverre efter tio år som frånskild

Foto: NYKÄR För första gången är jag gift med någon som är lik mig. Det är nog bra”, säger Viveca Lärn som gifte sig för tredje gången julen 2005.

Efter två avslutade äktenskap och ett nyligen påbörjat har författarinnan Viveca Lärn formulerat sitt kärleksrecept.

- Man skall inte försöka ändra om varandra, säger hon.

En man och en kvinna som återförenas efter en romans 40 år tidigare. Omständigheterna är helt förändrade.

Mer än så visste inte 63-åriga Viveca Lärn när hon tog sig ut till skrivarlyan på Orust i början av juli. Nu har idéerna växt färdigt för läsarna att ta del av.

Själv hävdar hon bestämt att storyn inte hämtats från kärlekshistorien med maken Sverre Sjölander. Paret gifte sig i Sydafrika julen 2005. Bröllopsresan avverkades i Kalahariöknen.

- Sverre är professor i zoologi. Det är en riktig tillgång när man är ute och reser, säger hon.

Trots de många exotiska resor finns bara ett riktigt hemma för författarinnan – Bohuslän. Enligt Viveca Lärn ökar behovet av landskapet för varje år som går.

- Jag hade ett hus i Halland ett tag, men det funkade inte alls, säger hon.

Produktiv

Parallellt med kärleksnovellen i Söndag sprutar hon ur sig annan litteratur: En femte bok om människorna på Saltön, kallad “Värmebölja”. En kåserisamling med reseberättelsen - “Från Kattegatt till Kapstaden”. Som om inte det vore nog kommer en ny barnbok i serien om Ludde.

- När jag var liten ville jag bli vuxen fort så att jag kunde börja jobba. Men det här året har varit extremt, säger Viveca Lärn.

Inte konstigt att hon hunnit med över 40 barnböcker sedan debuten 1975. Därutöver har det även blivit en hel del vuxenlitteratur, drama för radio och tv och medverkan i tv.

Ett speciellt tema har hängt med i allt hon gjort.

- Det handlar om längtan efter förändring, oavsett om det gäller yrke, bostad eller relationer, säger hon.

Den stora livserfarenheten gäller även kärlekslivet. Viveca Lärn har två äktenskap bakom sig. Det första höll i 5 år, det andra i 25. Efter tio års liv som frånskild hittade hon Sverre. Nu med en formulerad idé om vad som ligger bakom ett bra förhållande.

Likna varandra

- Detta är första gången jag är gift med någon som är lik mig. Det är nog bra. Är man varandras motsatser är det roligt ett tag, sedan blir det oftast jobbigt, säger hon, och tillägger att försöker man förändra varandra är man fel ute.

Tankarna avspeglas också i kärleksnovellen i Söndag, avslöjar hon. Och trots uppbrotten från tidigare relationer har hon bara bra erfarenheter från den kärlek hon fått och gett genom åren.

- Hela livet går ut på kärlek, men inte bara kärlek till partnern utan till generationerna före och efter en själv. När det spårar ur i livet beror det på förlust av kärlek, säger hon.

Läs hela artikeln i Söndag 12/8 eller bli medlem i PLUS

Aktuell med ny bok om Saltön

Dan Östberg