Kläderna som håller koll på dig

Kemister och ingenjörer tar fram framtidens mode

Glöm livet som panelhöna. Nu kommer aftonklänningen som utsöndrar dofter som lockar män. Och jackan som tjuter när du glömt nycklarna. Eller trosinlägget som talar om när det är dags att göra barn.

Det kallas för intelligenta kläder.

Framtidens kläder ska kunna göra mycket mer än bara värma, dölja eller framhäva en kropp. Bilden har inget med texten att göra.
Framtidens kläder ska kunna göra mycket mer än bara värma, dölja eller framhäva en kropp. Bilden har inget med texten att göra.

- Dofter kan inte göra en ful människa attraktiv. Vi är för mycket synvarelser för det, säger Bill Hansson, expert på feromoner - ämnen som gör att vi kan känna olika lukter, vid Lunds universitet.

Kemister, designer, textilingenjörer och företag i USA och Australien håller på att ta fram morgondagens mode, de smarta plaggen. Tanken är att elektronik, nya material och kemiska ämnen ska få kläderna att fylla funktioner utöver det vanliga.

Eller vad sägs om trosinlägg som ändrar färg om en kvinna har en infektion eller snart ska ha mens? Behån som ger extra stöd när den via chips i axelbanden noterar ökat tryck i kuporna? Jackan som värmer med hjälp av solceller eller den elektroniska fickan som kodas för att känna igen plånboken och nycklarna?

En omöjlighet?

- Nej, det skulle kanske gå, men inte när det gäller dofter. Där vet man inte den kemiska grunden och kan därför inte sätta ihop den exakta doften för vad som exempelvis gör det motsatta könet attraktivt.

- Däremot kan man rent tekniskt tillverka rocken som tjuter om plånboken inte ligger där den ska, eller trosinlägg där hormonsensorer känner av kvinnans ägglossning. Det är ungefär som ett graviditetstest, säger Bill Hansson.

Annat som det satsas på är mammakläder som ger ifrån sig lugnande dofter, utformade av det amerikanska företaget Sensory Design Lab. Det finns studier som visar att bebisar kan identifiera sin mamma efter att ha känt doften av henne och en annan kvinna på tygbitar.

Bill Hansson har gjort liknande experiment om vilken roll doftkommunikationen spelar för oss människor. Men att det går att använda lukter i ett lugnande syfte som Sensory Design Lab påstår, håller han inte med om.

- Jag har fått förfrågningar om det skulle gå att lugna ner fotbollshuliganer genom dofter. Det gör det inte.

Nej, Bill Hansson låter sig inte imponeras av framtidens "functional-clothes".

- Jag är skeptisk, men det kan ju straffa sig. Allt går att sälja med mördande reklam.

Katarina Lagerwall

Publisert: