Kärlek är att blotta sig till 100 procent

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan, 18: Det var lite bråttom att få det överstökat första gången

Pressen är stor på unga killar att verka sexuellt erfarna.

Men varannan på luckan är oskuld, säger militären Rune Tapper, som har hand om värnpliktiga.

Han tror att unga män vill prata mer om kärlek.

Ja, just det: Kärlek.

Vad nu det är. Här ger Stefan, Tom och Dan sina versioner.

Del 4: Kåt och känslig.

Stefan di Grado, 18, kräver inga komplimanger av sin tjej.  Jag utgår från att hon tycker att jag är fin om hon är ihop med mig . Tom Olson, 30, har tröttnat på ytliga förbindelser.  Jag kan fortfarande vara askåt, men de flesta ser rätt snarlika ut under midjan , säger han. Hans drömkvinna är en spontan, stark och känslig person.
Foto: ANDREAS LUNDBERG, CHRISTIAN EVERS
Stefan di Grado, 18, kräver inga komplimanger av sin tjej. Jag utgår från att hon tycker att jag är fin om hon är ihop med mig . Tom Olson, 30, har tröttnat på ytliga förbindelser. Jag kan fortfarande vara askåt, men de flesta ser rätt snarlika ut under midjan , säger han. Hans drömkvinna är en spontan, stark och känslig person.

Jag är kär hela tiden. Det är en skön känsla att vara kär. Jag har precis blivit tillsammans med en tjej. Utseendet är viktigt först, men jag blir sällan ihop med skitsnygga tjejer utan mer vanliga tjejer, som står på sig och har egna tankar.

Min tjej och jag tränar ihop så jag har känt henne ett tag. Jag tror att det är bättre att börja som vänner, då blir förhållandet djupare.

Men annars är det väl enklast att träffas på fest och när man har druckit lite, så att man inte är nervös.

Jag brukar försöka få ögonkontakt och sedan gå fram. Man kan ju också berätta för hennes kompis att man tycker att hon är fin, och hoppas att kompisen berättar det. Det är fel att gå och vänta, vare sig man är kille eller tjej.

Jag tror inte att jag är så romantisk. Men att bjuda på middag och ge rosor är fint, och det är kul om tjejen också gör det ibland. Småsaker som att vara omtänksam är romantiskt.

Jag har lätt för att öppna mig och prata känslor med kompisar. Jag känner mig stark i mig själv och om det inte funkar att öppna sig för en tjej, då är man i alla fall en erfarenhet rikare. Man får inte vara rädd för att bli sårad.

Pressen på killar i dag handlar om att vi ska vara sociala och lite tuffa. Vi måste se bra ut och ha snygga kroppar.

Jag tycker att det är för stor utseendefixering i dag, tjejer lider ännu mer, det märker jag på tjejkompisar.

Men killar har större press på sig att vara sexuellt erfarna. Och det var lite bråttom att få det överstökat första gången. Jag ville bli vuxen och man.

Det är larvigt för man blir ju inte vuxen för att man har sex. Killars snack om analsex och sånt är bara för att spela tuff.

Hur ser jag på framtiden? Ett år är en lång tid att vara ihop med någon. Det är det längsta framåt jag kan tänka. Men jag brukar ta det som ett mått på hur kär jag är – hur långt fram jag kan se.

Jag vill ha barn, men först måste jag bli ekonomiskt trygg. Alla träffar nog inte kärleken med stort K i livet men man kan vara lycklig ändå. Och den stora kärleken kanske inte räcker

livet ut. Men man ska kämpa innan man ger upp.”

Tom, 30: Att vakna med någon man inte känner vore rena mardrömmen

Kärlek är omtanke, att visa mycket godhet. Jag kan ha kärlek till saker och vänner, men kärleken till en kvinna är annorlunda, den är tuffare.

När man har sex med någon, blottar man sig på ett sårbart sätt, och för mig är kärlek att blotta sig till 100 procent.

Nu när man har blivit äldre krävs det så mycket för att öppna sig; du släpper inte in en människa pang bom. Samtidigt måste du släppa helt för att älska.

Min drömkvinna och jag, vi är sköna människor tillsammans. Vi kan vara olika, vi behöver inte tycka och tänka snarlikt, men vi ska ha liknande grundvärderingar. Jag uppskattar om hon är en stark, känslig, spontan och avslappnad person som har kommit hyfsat långt med sig själv. Det är viktigt att vi är på samma nivå. Jag tror inte att det skulle vara kul att träffa en tio år yngre tjej, hur kul vore det att sitta och vara bilskollärare för att hon ska ta körkort?

Sex är fruktansvärt viktigt, men sex växer med tiden i förhållandet, när man lär känna varandra kan man slappna av och vara sig själv. Att vakna upp med någon man inte känner vore rena mardrömmen. Även om jag vore singel skulle jag hellre gå hem själv än tillsammans med någon jag just träffat på krogen.

Ibland kan jag undra vad en relation egentligen är. Samhället är uppbyggt så mycket kring parrelationen, det finns ett rätt och ett fel kring hur man ska leva sitt liv. Om man till exempel träffar någon men väljer att inte flytta ihop inom ett par år, då tycker folk att det är konstigt. Varför ska man egentligen bo ihop? Det är bland det tuffaste man kan göra.

Jag tror att det kan vara bra att leva ifrån varandra för att inte ta död på all spänning och allt intresse.

Samtidigt skulle jag jättegärna vilja ha en familj med fru och barn – det är den romantiska bilden, men det verkar skitsvårt. Jag tror att oddsen är 50/50.

Jag tycker verkligen att kärlek är viktigt. Jag har en relation nu och jag är beredd att jobba med den till hundra procent. Men jag är inte beredd att viga mitt liv åt en relation till varje pris. Om det skulle visa sig att den inte fungerar är det bättre att gå, det har jag lärt mig.”

Alla tiders män

Publicerad: