Relationer

P-pillret som gör dig smal

RELATIONER

Den 1 mars kommer ett nytt p-piller som kan leda till att du går ned i vikt. På grund av ett nytt gestagen, ett hormon, som heter drospirenon, kan detta bli möjligt och, om man har acne, få bättre hy. Trots de positiva biverkningarna är läkarna försiktiga med att rekommendera pillret

- Pillret har inte testats i Sverige och är så nytt, så det är svårt att vara säker på att det bara har fördelar, säger Marc Bygdeman, gynekolog.

Det nya p-pillret Yasmin
Det nya p-pillret Yasmin

P-piller innehåller två hormoner: östrogen och gestagen. Östrogenet hämmar ägglossningen och stimulerar slemhinnan i livmodern. Progestogenet motverkar östrogenets oönskade effekter på livmodern. Hormonerna kompletterar varandra, men det finns ändå bieffekter. I det nya pillret Yasmin har biverkningarna visat sig vara mindre. Det beror på att gestagenet i pillret mer liknar kroppens eget hormon, progesteron. Studier har visat att Yasmin i stort sett ger motsatta biverkningar jämfört med de piller som nu finns. Det nya gestagenet drospirenon minskar vätskeansamlingen i kroppen, vilket innebär att man kan minska i vikt i stället för att öka vilket ofta är fallet med andra piller. Hormonet hjälper också mot fet hud, kvisslor och acne. Dessutom minskar PMS- besvären, en effekt som Yasmin har gemensamt med en del andra piller.

Pillret kan ätas av samma personer som kan inta de p-piller som nu finns, alltså personer som inte haft blodpropp eller som har anlag för trombose, högt blodtryck, cancer eller leversjukdomar.

Karin Schmidt

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer