Mobbades i 8 år – fick ingen hjälp

Av: Karin Östman

Publicerad:
Uppdaterad:

Yasmine, 15, kräver rekordskadestånd

”Ingen ville vara kompis med mig” säger Yasmine här tillsammans med sin mamma.
”Ingen ville vara kompis med mig” säger Yasmine här tillsammans med sin mamma.

GÖTEBORG. Yasmine Gustafsson, 15, har mobbats sedan hon var 7 år.

Hon har tvingats byta skola två gånger men mobbarna fortsätter förfölja henne.

Nu har hon fått nog.

Med hjälp av Barn- och elevombudet har hon stämt Göteborgs kommun på 239 800 kronor i skadestånd.

Foto: Foto: Anders Deros
Stämmer kommunen Yasmine Gustafsson, 15, har blivit mobbad sedan hon var sju år. Här står hon utanför Herrgårdsskolan där hon förföljdes av mobbarna.

Om en vecka är grundskolan över för Yasmine Gustafsson. Helvetet som började redan i första klass är snart slut.

– Jag känner mig starkare nu än på länge, säger hon.

Blicken är fast och rösten är stark när hon berättar om kränkningarna som präglat hela hennes skoltid och större delen av hennes liv.

Till en början var mobbarna mest fysiska. Det var tjejgänget som virade ett hopprep runt hennes hals och vred om. Hon blev jagad högst upp på ett berg och fick valet att ta stryk eller hoppa.

Yasmine blev mobboffret och känd på hela skolan. I fyran orkade hon inte längre utan bytte till den nyöppnade Herrgårdsskolan. Men några av mobbarna bytte också skola och kränkningarna fortsatte.

– De tog min dagbok ur skolväskan och hade högläsning, tog min astmamedicin, brände mina skor och jag fick alltid höra att jag var en tjock, äcklig hora.

Larmade lärarna

Yasmine var utfryst och trodde att allt var hennes eget fel.

Mamma Anki Gustafsson sitter bredvid och sträcker sig efter en näsduk när dottern berättar.

De larmade lärare och rektor åtskilliga gånger om missförhållandena. Det ledde till samtal och möten så gott som varje vecka.

– Men allt gick ut på att det var jag och mitt beteende som gjorde att jag blev mobbad. Tjejerna blev inkallade en och en i ett rum där jag satt för att vi skulle be varandra om förlåtelse.

En lärare kallade henne för ”jävla miffo”.

I sjuan bestämde sig Yasmine för att byta skola igen. Det gick till en början bra, men efter ett år började ryktena gå om att hon varit mobbad.

– Då började folk dra sig undan. Ingen vill vara kompis med mig av rädsla för att själva bli utsatta.

För Yasmine är nu den största tryggheten familjen och släktingar.

Kräver 239 800 kronor

I höst väntas rättegången där Barn- och elevombudet Lars Arrhenius stämt Göteborgs kommun på 239 800 kronor dra igång. Det är ett av de högsta skadestånden som BEO begärt.

– Rättegången känns som en upprättelse för allt jag gått igenom, säger Yasmine.

Herrgårdsskolans rektor vill inte kommentera fallet före rättegången. Men i inlagor till tingsrätten står det att skolans uppfattning är att Yasmine har ett socialt sätt som gör att hon lätt och ofta blir indragen i konflikter.

– Yasmine har blivit ifrågasatt av skolan när hon berättat om kränkningarna och de lägger skulden på henne. Det handlar om väldigt allvarliga kränkningar och jag tycker inte att skolan har gjort tillräckligt, säger Lars Arrhenius.

Publicerad: