Tjej, singel och smart? Här slipper du slafsiga män

Dejtingsajten kräver fyra års högre studier: ”Kvinnorna är less på oseriösa killar och otrevliga sexinviter”

Lika barn leka bäst, heter det.

Nu kommer den nischade dejtingsajten där högutbildade kvinnor ska slippa ”medelmåttiga män”.

– Vi har sett till kvinnans behov när vi skapade sajten, säger John Sahlin på Elite Daters, sajten som kräver fyra års högre studier och en välskriven profiltext av sina medlemmar.

I en undersökning bland 1400 av medlemmarna svarade en majoritet av kvinnorna att de valt Elite Daters för att de tröttnat på de konventionella dejtingsajterna.

– 76 procent svarade att de var less på oseriösa killar. Många nämnde att de fått otrevliga sexinviter. Och ofta saknades lusten till ett djupare samtal om vem man är, säger John Sahlin, presskoordinator på Elite Daters.

Sållar bland medlemmar

Dessutom, menar han, att många kvinnor irriterar sig på att män inte lägger tid och energi på sina presentationer.

– Många har klichéfyllda presentationer och en oskarp bild, säger John Sahlin.

Därför sållar de noggrannt bland dem som vill bli medlemmar. Första urvalet görs maskinellt – och då ryker profilbilder med för mycket hud.

Andra urvalet görs av en redaktion. Förutom minst fyra års eftergymnasial utbildning, ställs krav på en välformulerad profiltext utan för många klyschor.

– En tredjedel av männen som ansöker får tillträde. Bland kvinnorna är det tvärtom, en tredjedel nekas medlemskap, säger John Sahlin.

”Ytlig eller klichéfylld”

Den vanligaste anledningen till att sökande ratas är just en för dålig text eller bild.

– Det kan vara att man är för ytlig eller klichéfylld i sin profiltext. Eller att bilderna är korniga och grumliga, det kanske är bilder man tagit på sig själv i spegeln.

Idag har sajten enligt egen uppgift 27 000 registrerade profiler, fördelade på cirka 60 procent kvinnor och 40 procent män. John Sahlin menar att det är ett ”lyxproblem” då dejtingsajterna normalt har överskott på män.

– Men visst kan det bli ett problem för oss också. Vi måste ju hitta sätt att locka till oss seriösa män som kan uppfylla kvinnornas krav. Det är viktigt med jämvikt.

Finns det inte något provokativt i namnet och i det faktum att ni kräver en viss utbildningsgrad?

– Naturligtvis gör det det. Men vi ser oss som eliten i branschen, vi ska vara den bästa dejtingsajten, vi ser oss inte som samhällets elit, säger John Sahlin.

Men att ni kräver en viss utbildningsgrad, tyder inte det på att ni siktar på eliten i samhället?

– Det finns många nischade dejtingsajter. Vi har valt att segmentera på utbildning. Många söker någon likasinnad, någon som är inriktad på karriär. Det kan vara så enkelt som att man vill träffa någon som har förståelse för det man gör, säger John Sahlin.

Publisert: