”Det har gått 18 månader utan sex”

Eva Rusz och läsarna ger råd i veckans relationsakut

Nej, att vänta tills lusten försvinner är en dålig idé, tycker Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

- Han ska undersöka om han kan få kramar och kyssar av frun. Beröring kan få förhållandet att fungera, säger hon.

Om inte, ska han fundera på skilsmässa.

Rusz råder dig.
Rusz råder dig.

Vi har olika känslomässiga temperament som avspeglar hur vi vill ha vårt sexliv.

Men en viktig överlevnadsfaktor för långvariga parrelationer är att man har ett bra, frekvent sexliv i början. Även om det minskar med tiden, bildar det ett kitt inför kommande prövningar, enligt Eva Rusz.

I flera undersökning kommer ett bra sexliv på tredje plats över vad tillfrågade par tycker är viktigt för att få förhållandet att fungera, berättar hon.

Men att påverka sin partners sexlust är svårt.

- Kanske trodde mannen i början av förhållandet att partnerns lust skulle komma med tiden? säger Eva Rusz.

Men så blev det inte.

- Mönster kring i hur hög grad man har sexlust är ofta rigida. En del vill inte ha sex alls, andra varje dag, fortsätter hon.

Men när behoven är så olika som för denne man och hans partner, måste man hitta ett fungerande sätt att hantera det på, anser hon.

- Jag kan naturligtvis inte uppmuntra honom att vara otrogen, även om jag förstår hans frustration. Att onanera kan vara en lösning, men bara tillfälligt.

Eva Rusz förklarar att genom beröring mellan två människor skapas känslomässiga band. Dessutom frigörs hormoner som ger känslor av välbefinnande.

- Absolut viktigast är att han får känslomässig beröring av sin fru. Sedan kan han använda hjälpmedel som exempelvis porrfilmer för att tillfredställa sina sexuella behov. Kan han överleva på detta vis, finns det en chans att förhållandet kan fungera.

Men om kyssar och kramar inte räcker? Om mannen känner sig lika frustrerad och olycklig efter att ha prövat denna åtgärd, vad ska han göra då?

- I det läget ska han överväga att lämna förhållandet, tycker Eva Rusz.

- Då har han ändå försökt anpassa sig i 20 år till sin partners sexuella behov. Kanske är det dags för honom att i högre grad se till sina egna.

”Det har gått 18 månader utan sex”Vill du ha råd kring ett relationsproblem?
Publisert: