Mammorna får ta hatet

Nu är det okej att dissa småbarnsmammorna

bespottade Tove och Sara märker föraktet mot alla mammor på stan. ”Mammor kan få amma i skyltfönstret om de så vill”, säger Sara, som startade en barnbutik där alla ska vara välkomna.
bespottade Tove och Sara märker föraktet mot alla mammor på stan. ”Mammor kan få amma i skyltfönstret om de så vill”, säger Sara, som startade en barnbutik där alla ska vara välkomna.

Förbudsskyltar mot barn på fik, bloggare som ondgör sig över offentligt ammande mammor och gliringar på bussen. Det är inte bara babyboom utan också mammaföraktsboom.

– Mammor på stan provocerar, säger trendanalytikern Ida Hult.

”Låt oss prata om mammahatet.”

Så inledde Amanda Widell, som har dottern Charlie med Alex Schulman, sin krönika på tidningen Mamas sajt. Hon menar att någonting har hänt kring hur man pratar om mammor och deras barn. Folk lägger gärna ut texten om ”äckliga mammor som brer ut sig på trottoaren och ammar på restauranger”.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Inom loppet av några dagar hade krönikan fått över 800 kommentarer och många bloggare gick omedelbart igång på ämnet mammahat.

Tar mer plats

Många höll med Amanda Widell om att man inte borde skämmas för sig själv och sitt barn, medan andra tyckte att småbarnsmammor faktiskt brer ut sig alldeles för mycket och borde hålla sig hemma.

– Mammahat är ett starkt ord, men visst finns det mer agg mot småbarnsmammor i dag, säger trendanalytikern Ida Hult. För fem år sedan var lattemamma ett positivt laddat ord. I dag vill ingen kalla sig för lattemamma.

Hon tror att backlashen beror på att mammor successivt har tagit mer plats i det offentliga rummet.

Något som provocerar.

– Lattemamman ägnade sig inte åt sitt moderskap till hundra procent, utan fikade, shoppade och umgicks med kompisar för sitt eget nöjes skull. Ganska snart började röster höjas om att det inte var naturligt och att de borde vara hemma mera. Även experter har uttalat sig om att det kan vara skadligt för barnen att aktiveras så mycket.

Allmän expertis

Symptomatiskt nog retar sig inte folk på pappalediga som går i bredd på trottoaren eller affärsmän som pratar högt i telefonen på tåget och brer ut sig med sin bärbara dator på fik, menar hon.

– Det finns en allmän expertis kring barn och uppfostran som gör att det alltid är okej att störa sig på moderskap, säger hon. Tyvärr kommer det nog inte att avta, även om kritiken säkert tar andra former.

Mammorna får ta hatet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN