"Min tonårsflicka har sex med äldre killar"

Magdalena känner oro för sin 15-åriga dotters nya umgänge – Eva Rusz och ni läsare ger råd

– Nej. Ett stort, rungande nej. Mamman ska inte hålla sig undan och passivt acceptera att dottern har sexuell kontakt med äldre killar.

Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz är mycket tydlig med vilka råd hon vill ge Magdalena, vars dotter träffar killar på internet.

Rusz råder dig.
Rusz råder dig.

– Även om lagen säger att flickan får ha sex, är hon definitivt inte mogen för att umgås med karlar hon möter på nätet. Det är farligt, varnar Eva Rusz.

Uttrycket ”byxmyndig” används om den lag som är till för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade. I lagstiftningen räknas man som barn fram till 15 års ålder, och det är förbjudet att ha sex med någon som inte fyllt 15.

Den som har haft samlag med en tjej eller kille som inte fyllt 15 år, kan dömas för våldtäkt mot barn även om inget hot eller våld har förekommit. Den som har begått övergreppet kan inte heller skylla på att killen/tjejen ville göra det, informerar Landstinget i Östergötland på sin hemsida.

Destruktivt beteende

Än så länge anser inte Eva Rusz, som tidigare arbetat som chef inom BUP, att det är ett barnpsykiatriskt problem. Därför är det inte läge att uppsöka Barn- och ungdomspsykiatrin.

– Däremot är det ett psykosocialt och ett sexuellt problem, säger hon, och menar att det är viktigt att mamman lägger i en högre växel i att fortsätta stödja sin dotter.

– Dubbelkolla vilka personer flickan har kontakt med. Ta med henne till en gynekolog för en undersökning.

För att orka kämpa, coacha och engagera sig i dottern, kan mamman behöva en annan vuxen som stöd. Prova att kontakta ungdomsmottagningen, föreslår Eva Rusz.

– Denna person kan förhoppningsvis också få flickan att inse att hennes beteende är destruktivt.

"Delaktig i barnens datorvanor"

Mamman kan också diskutera med flickan vad man ska tänka på när man surfar på internet, som att man inte ska lämna ut sitt telefonnummer.

Det finns även dataprogram som ska hjälpa barn från att bli lurade av pedofiler på nätet. Företaget Netclean har utvecklat programmet Oopsy Trixy i samarbete med bland annat BUP i Linköping. Om barnet uppmanas att lämna ut sitt telefonnummer, kommer det upp en varningsruta. Dessutom kan programmet identifiera nätmobbare, enligt SVT:s Östnytt.

– Man måste försöka vara delaktig i barnens datorvanor. Det finns många fula fiskar på nätet, varnar Eva Rusz.

”Min tonårsflicka har sex med äldre killar”
Publisert: