Richard Gere, pappa vid 50: Jag älskar barn och vill ha fler

RELATIONER

 Säg Richard Gere och alla kvinnor får genast något drömskt i blicken. Säg pappa så ler Homer, 3 år.

Först efter 50 gick Richard Gere in i sitt livs roll – som far.

Foto: bulls
Richard Gere Ålder: 53. Yrke: Skådespelare. Bor: New York. Familj: Frun Carey Lowell, sonen Homer, 3, och Careys dotter Hanna, 13. Aktuell: Spelar advokaten Billy Flynn i Chicago . Andra filmer i urval: American gigolo (1980), En officer och gentleman (1982), Pretty woman (1990), Sommersby (1993), Primal fear (1996), Runaway bride (1999), Dr T och kvinnorna (2000), Unfaithful (2002).

Pappa eller ej, det omisskännliga suget i blicken är detsamma. Det strålar onekligen om honom när han kliver över tröskeln till sviten på lyxhotellet i Berlin.

– Jag har aldrig mått så bra eller varit så lycklig som nu, säger Richard Gere när han sätter sig tillrätta i karmstolen.

Och då syftar han inte på allt beröm han fått för rollen som advokaten Billy Flynn i ”Chicago” eller alla dollarsedlar som bara förökar sig.

Nej, det är livet som pappa han värderar allra högst. Även om det är tuffare än han väntat sig.

– Man får aldrig nog med sömn, man hinner inte umgås med sin fru och man kan glömma att hinna läsa en bok.

– Men jag har heller aldrig älskat någon så här mycket och visste inte ens om att alla de här känslorna fanns. Man säger ja till allt även om man är dödstrött, säger Richard Gere.

Sedan sju år tillbaka lever han tillsammans med skådespelerskan Carey Lowell, 42.

Hon är mest känd som Bondbrud i ”Tid för hämnd” men har också haft en större roll i tv-serien ”Advokaterna”.

Paret fick sonen Homer för tre år sedan och det vände fullkomligt upp och ner på den då 50-årige Geres liv.

– Allt förändras när man blir pappa, man får ett nytt perspektiv på allting och plötsligt känns allt annat så obetydligt, säger han och ler.

Förutom Homer ser sig Richard Gere också som pappa till Carey Lowells 13-åriga dotter Hanna och han hoppas att familjen blir ännu större.

– Jag älskar barn och jag vill gärna ha fler. Men om det inte blir så är det helt okej också, säger han.

Sedan flera år tillbaka är Richard Gere praktiserande buddist, polare med Dalai lama och djupt engagerad för ett fritt Tibet.

Skådespelarens tro sägs vara en av orsakerna till att äktenskapet med supermodellen Cindy Crawford sprack 1995.

I stället fann han en like i Carey Lowell. Paret hade en buddistisk ceremoni när de gifte sig i sitt hem i New York i november.

– Det var väldigt betydelsefullt för oss och mycket privat, berättar Richard Gere.

Han har nära till skratt och växlar blixtsnabbt mellan allvar och ironi. På frågan om han förstår kvinnor nu med två äktenskap i ryggen svarar han:

– Nej, inte alls. Det är omöjligt. Jag tror inte ens att kvinnor förstår sig på kvinnor.

Karaktären Billy Flynn, den cyniske advokaten i ”Chicago” förstår dock kvinnor, så väl att han profiterar på deras begär och ambitioner och tjänar grymma pengar på deras livsöden.

– Visst, han är cynisk men han ser allt klart. Han vet att hans enda drivkraft är pengar och sticker inte under stol med det, men han är ingen ond människa, försvarar Richard Gere sin roll.

För att sjunga och steppa (han var så blyg att han inte ens vågade öva inför sina barn) i den glittriga och färgsprakande musikalfilmen fick Richard Gere en lön på nästan 20 miljoner dollar.

Till skillnad från Billy Flynn tycker han dock inte att pengar betyder någonting.

– Jag behöver inte längre oroa mig för att kunna betala av på lånen och jag vet att jag kan betala mina barns skolgång. Många har inte den tryggheten. Men i övrigt bryr jag mig inte om pengar. Ju mer jag får desto mer ger jag bort.

– Jag försöker se på kändisskapet som något positivt, säger han.

– Och jag oroar mig inte för mina barn. När de blir stora är jag så gammal att alla glömt vem jag är. De kommer inte behöva lida av att ha en känd pappa.

Vi blev också pappa på äldre dar

Plus och minus för äldre pappor

Karin Lindstedt

ARTIKELN HANDLAR OM