Så slipper du sommargrälet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-07-08

Aftonbladet- enkät: Vartannat par blir osams på semestern

semesterlugn? När förhoppningarna inte uppfylls är det lätt att irritationen leder till gräl.

Semestern är en tid då vi bara ska njuta, stressa ner och ha tid att umgås med varandra. Och ändå är det den period då det är lättast att vi hamnar i gräl med vår partner.

I en enkät på aftonbladet.se svarar nästan varannan man och kvinna att de blir osams med sin partner på semestern.

Ulf Åkerström, psykolog och psykoterapeut hos Sandahl Partners Stockholm AB, tror att det är vanligare med gräl under ledigheten.

- Ja, först och främst så har vi ju mer tillfälle eftersom vi tillbringar mer tid tillsammans. Vi har mer tid att ha trevligt men det blir också mer friktion, säger han.

Men han anser också att semestertider bjuder på särskilda orsaker till gräl.

- Man har stora förhoppningar – för sig själv, men också för relationens skull. Och då är risken för besvikelse extra stor.

Enligt Åkerström kan grälen också orsakas av att man har olika syn på vad man ska göra på semestern.

- Ofta tror vi att vi är tankeläsare eller föreställer oss att partnern drömmer om samma saker som vi själva. Om den ena ser en sandstrand med ett glas vin och den andra vill ha Kungsleden i midnattssol så är det upplagt för besvikelse och gräl, säger han.

Samtal uppfattas som gräl

Ibland kan det finnas ett uppdämt behov av att lufta sådant man är missnöjd med, menar psykologen. Ett helt års irritation kan ha legat och grott och får plötsligt utrymme.

Kan det finnas ett behov av att gräla då?

- I så fall måste man bestämma sig för att man inte ska ha någon riktig semester i år utan arbeta på relationen istället. Det värsta är när man hoppas göra något trevligt, men hamnar i gräl, säger Åkerström.

Något fler män än kvinnor upplever att de grälar. Vad beror det på?

- Män har en tendens att i lite högre utsträckning uppfatta samtal på relationsplanet som gräl eftersom det känns olustigt. Ibland har jag hört kvinnan säga att ”det var då vi pratade så bra med varandra och fick så mycket sagt” medan mannen minns det hela som ett gräl.

Sex och pengar

Enligt aftonbladet.se’s enkät svarar både män och kvinnor att de oftast blir osams om pengar. Drygt var fjärde man och var femte kvinna grälar om det. Som klar tvåa kommer sex. Ungefär 17 procent av både män och kvinnor anger det som främsta orsak till osämja.

Enligt Ulf Åkerström är inte det här typiska grälämnen just under semestern.

- Det är centrala aspekter av livet och av det man har tillsammans som par. Under semestern kan det bli lite mer bråk eftersom man ska göra saker som kostar och man kan ha olika förhållande till pengar. En är mer försiktig medan den andra vill unna sig.

Även vad gäller sex tror han olika förhoppningar är boven i dramat.

- Man har mer tid för varandra och för sex, men det kan bli problematiskt om man ska göra det på beställning. Det kan också vara så att den ena partnern vill varje dag medan den andra tycker några gånger i veckan är perfekt, säger han.

Så undviker du grälen

Lotta Zachrisson