”Visst är skolvalet FRITT! ... om du kan betala”

RELATIONER

Malin Wollin: ”Har de inte råd? Så synd.”

Tilda är femton år och har precis lärt sig hur saker och ting fungerar. Money talks.

Visst är skolvalet FRITT! Komsi komsi, se vilken buffé av utbildning vi har dukat upp för dig! Om du kan betala. För om din hemkommun inte är beredd att hjälpa till så är det bäst att dina föräldrar ställer upp med en näve tusingar i månaden. Har de inte råd? Så synd. Men du kanske kan bli världsbäst ändå?

Tänk vilka möjligheter det finns för ungdomar att välja exakt det gymnasium som passar dem. Taekwondogymnasiet, det är något av det smalaste jag har hört. Men det existerar, och Tilda råkar vara ett ungt löfte som bor en si sådär 80 mil bort. Jag undrar just vilken tid man måste gå upp på morgonen om man ska bo kvar hemma och pendla den sträckan. Vilken tur då att hemkommunen kan hjälpa till med ett inackorderingsbidrag.

Jag har själv lyft ett sådant. Jag var femton år och skulle flytta till Växjö för att gå Estetisk dans och teater. Jag kan i dag avslöja för er att jag varken blev det ena eller andra, jag tog mest fasta på estet-delen och målade svart runt ögonen, tyckte synd om mig själv och rullade egna cigaretter.

För så är det med inackorderingsbidrag, kommunen kan inte vara säker på att den blygsamma investeringen ger utdelning. Man kan bara önska önska runt i ring.

Enligt ungdomsforskaren Mats Trondman, som jag träffade i Alme­dalen förra sommaren, ska man uppmuntra unga tjejer att sticka i väg och skaffa sig utbildning och livserfarenheter.

UT I VÄRLDEN! (eller till Skellefteå) ska man släppa dem och sedan hoppas sig violett i synen att de har härliga barndomsminnen och vill vända hem när det är dags att stadga sig och föda fram nya kommuninnevånare.

Tänk Stockholm, när Tilda kommer tillbaka med sina medaljer, redo att bilda familj och bidra med härliga skattekronor.

Givetvis 1: Tilda kan träna som en dåre i Stockholm också, men om det nu finns en gymnasiekaka som söker taekwondomaka, så varför inte?

För om vi nu ska ha ett fritt skolval (ska vi det?) så ska det väl vara för alla? Annars får vi nog fördjupa oss i själva begreppet fritt. Fritt för alla? Fritt på någons bekostnad? Fritt plus avgift?

Fritt, hur då?

Givetvis 2: Att inte ha möjlighet att gå exakt den gymnasieutbildning man vill är inte det värsta man kan råka ut för, det är sant och riktigt, men tänk så mycket annat jobbigt man måste gå igenom när man är femton. HU. Jamen ni vet, kroppen, killarna, oron, sociala medier, kompisar, sprit och droger samt VEM ÄR JAG.

Tilda vet ju vem hon är, hon är Sveriges nästa superstar.

Så släpp henne fri!

ARTIKELN HANDLAR OM