Feminism i fokus – då nobbar Reinfeldt

RELATIONER

Hundratals kvinnoorganisationer ska grilla politiker
inför valet – statsministern hänvisar till ”kalenderskäl”

1 av 3
”Jättetråkigt att han inte kommer och att responsen från Moderaterna varit dålig”, säger Johanna Dahlin, organisationssekreterare på Sveriges Kvinnolobby, om att Fredrik Reinfeldt uteblir från Nordiskt Forum.

Nu ska politikerna grillas – och ställas till svars inför valet.

För första gången på tjugo år går hundratals kvinnoorganisationer från hela Norden samman för ett mer jämställt och tolerant samhälle.

Men Sveriges statsminister dyker inte upp.

På torsdag inleds Nordiskt Forum. Tvåhundra nordiska kvinnoorganisationer har gått samman och arrangerar den första jämställdhetskonferensen sedan 1995. Då höll FN en världskonferens i Peking och nu är det alltså dags igen.

– Det pratas mycket men händer väldigt lite. Syftet är att ställa politikerna mot väggen och grilla dem med frågor om vad de kommer att göra för jämställdheten efter valet i höst, säger Johanna Dahlin, organisationssekreterare på Sveriges Kvinnolobby som är en av arrangörerna till Nordiskt Forum.

”Upp till bevis”

Under dagarna fyra deltar politiker och beslutsfattare i debatter kring jämställdhet utifrån FN:s handlingsplan som antogs 1995. Avslutningsvis sammanställs en kravlista som lämnas över till de nordiska regeringarna.

Några av de stora frågorna som kommer att diskuteras under helgen är ekonomisk jämställdhet, lika löner, och individualiserad föräldraförsäkring. Även våld mot kvinnor och en diskussion kring lagstiftning mot sexistisk reklam kommer att vara i fokus.

– Nu räcker det inte längre att bara prata. Nu är det upp till bevis. Nu gäller det för partiledarna att visa att deras partier är för ett jämlikt samhälle och står emot högerextrema rörelser.

Reinfeldt kommer inte

Men statsministern Fredrik Reinfeldt kommer inte att delta, meddelar hans pressekreterare Markus Friberg. 

– Han har inte möjlighet att vara där av kalenderskäl. Men vi har Anders Borg och Hillevi Engström på plats. Vi får väldigt många inbjudningar och Fredrik Reinfeldt kan inte närvara på allt.

Johanna Dahlin är inte särskilt förvånad.

– Jättetråkigt att han inte kommer och att responsen från Moderaterna varit dålig. Han borde ta chansen att visa att Moderaterna vill driva jämställdhetsfrågor framför allt nu när högerextrema grupper får större fäste. Men vi är glada över att ha andra partiledare på plats.
Annie Lööf (c), Åsa Romson (mp), Jonas Sjöstedt (v), Gudrun Schyman (fi) och Stefan Löfven (s) ska alla närvara, enligt Johanna Dahlin.

Det här är Nordiskt forum

Nordiskt forum pågår mellan 12–15 juni i Malmö.

Platsen är Malmö Arena och Malmömässan i Hyllie.

Delar av programmet är gratis, men för tillgång till allt krävs biljett.

Forumet är en uppföljning på de nordiska konferenser som hölls i Oslo 1988 och i Åbo 1994.

Bland deltagarna finns både internationella gäster och svenska toppolitiker. Bland annat deltar jämställdhetsministrarna från de nordiska länderna.

Konferensen byggs kring tolv teman, bland annat klimat och hållbar utveckling, ekonomisk och social utveckling, sexualitet, hälsa och reproduktiva rättigheter, våld mot flickor och kvinnor, asyl och migration samt ny teknologi och media.

Forumet ska sätta ihop ett slutdokument med krav och uppmaningar inför framtiden till de nordiska ländernas regeringar och parlament.

Källa: Nordiskt forum (TT)

Varför behövs Nordiskt Forum?

”I tider då kalla vindar blåser över världen är det nordiska samarbetet än mer viktigt i arbetet för kvinnors rättigheter.”

Maria Arnholm, Sveriges jämställdhetsminister

”Nordiskt Forum blir en kraft mot nationalism, rasism och antifeminism. Vi ses i Malmö 2014!”

Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna.

”Ett jämställt samhälle fritt från våld får vi först när förövaren slutar slå. Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, som vi alla gemensamt måste bekämpa. Börja nu! Vi ses i Malmö!”

Carina Ohlsson, ordförande Sveriges Kvinno­ och Tjejjourers Riksförbund.

”Ett forum där kvinnor i samlad kraft ger uttryck och visar sitt ansvarstaganed i politik, samhälls- och demokratifrågor. Vi menar allvar!”

Soraya Post, Feministiskt Initiativs kandidat till Europaparlamentet.

”Kvinnor måste höja rösten! Överallt, alltid och hela tiden! Nordiskt Forum Malmö 2014 blir ett utmärkt tillfälle att visa att feminismen bär en stark förändringskraft.”

Gudrun Schyman, feministiskt initiativ.