Blir mamma för första gången – 66 år gammal

Elizabeth Adeney satsade allt på karriären och lät det där med barn vänta.

Nu ska hon bli mamma för första gången – 66 år gammal.

– Jag tycker inte att min ålder spelar någon roll, det är hur jag känner mig på insidan som betyder något, säger hon till brittiska tidningen Sunday Mirror.

Elizabeth Adeney är en frånskild fabrikschef som är gravid i åttonde månaden.

Inga konstigheter där.

Men om en månad, om allt går enligt planerna, blir hon även Storbritanniens äldsta mamma. Snart 67 år gammal är den höggravida Elizabeth allt annat än en vanlig syn.

"Ibland känner jag mig som 39"

– Jag bryr mig inte om att jag ska bli den äldsta mamman i Storbritannien. Min fysiska ålder är inte intressant, det är hur jag känner mig på insidan som spelar roll. Vissa dagar känner jag mig som 39 år, andra dagar som 56, säger hon till Sunday Mirror.

Elizabeth Adeney åkte till en fertilitetsklinik i Ukraina där hon betalade dryga 150 000 kronor för att bli gravid. Hon ska ha försökt i fem år och till slut lyckades det med hjälp av en yngre kvinnas ägg.

Ensam i världen

Adeney beskrivs av grannarna som ambitiös och framgångsrik – men ensam. Hon har varken några föräldrar eller syskon i livet och ska alltid ha önskat sig ett barn. För 15 år sedan skilde hon sig och hon har aldrig gift om sig.

Elizabet Adeneys beslut att skaffa barn så sent i livet har väckt stor uppmärksamhet och fått mycket kritik. Bland annat är en av världens äldsta mammor Rosanna Della Corte, som fick barn som 63-åring, inte särskilt uppmuntrande.

– 66 år är för gammalt för att bli mamma. När barnet är 20 år kommer hon att vara 86, säger hon.

Elizabeth Adeney säger att hon tar kritiken med ro:

– Jag känner inte att jag måste försvara mitt beslut. Det är mellan mig och barnet.

Om lite drygt en månad ska 66-åringen läggas in på sjukhus i Cambridge där barnet ska förlösas med kejsarsnitt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN