”Gaykillar är fjolliga, gillar mode & rosé”

RELATIONER

Vi bad folk på stan beskriva stereotypen av homosexuella

Foto: Illustrationer: Paul Wallander
Folkets fördom Folkets bild av bögen är en feminin ille som är fåfäng, kulturellt lagd, tar stor plats och festar mycket. Bilden av flatan är en arg, korthårig vegan. Hon har pösiga kläder och mycket piercingar.

Bögar är modeintresserade partydjur som dricker rosa bubbel.

Flator är sportiga, har kort hår och pösiga kläder.

Fördomarna om homosexuella lever och frodas.

En stereotyp bildas när en del får stå för helheten. Du ser en svart kille som är bra på att dansa och drar därför slutsatsen att alla svarta killar dansar bra. Ofta blir vi matade med stereotyper via media. En förenklad bild ger oss tydliga, men inte sanna bilder av människor.

Den här veckan är det Pridefestival i Stockholm och vi gick ut på stan för att se vilken bild som finns av homosexuella.

Dags att även ställa frågan till sig själv: Hur fördomsfull är du?

Enkät: Vad tänker du på när jag säger bög och flata?

”Klär sig fint”

Carlos Troncoso, 27, ingenjör, Columbia: ”Bögar är glada och enade. Modeintresserade, klär sig fint och har en känsla för stil. De är känsliga, konstintresserade och kreativa. De festar mycket och är riktiga partydjur.”

”Feminina”

Agneta Axelsson, 37, lärare, Stockholm: ”Feminina killar, kvinnliga i sättet som pratar med ljus röst. Typiskt bögiga intressen är ridning, konståkning och balett. Lesbiska är tvärtom manliga. Gillar manliga sporter som boxning.”

”Hånglar offentligt”

Joakim Lundgren, 41, arbetssökande, Trollhättan: ”Bögar gillar kläder och hånglar gärna offentligt. Lesbiska tjejer har ofta råkat illa ut.”

”Blond & snygg”

Barbro Andersson, 70+, pensionär, Stockholm: ”Jag tänker på en blond, snygg välväxt man. Han gillar teater, fester och glamour. Lesbiska är manliga med kort, snaggat hår. Sportiga i stället för glamourösa.”

”Pösiga kläder”

Amanda Kjölsrud, 19, student, Herrljunga: ”Jättefeminina killar som är utseendefixerade, petiga, välklädda och färgglada. Jag tänker på Peter Siepen. Lesbiska är precis tvärtom. De är som killar med kort hår och pösiga kläder. De gillar sport och motor.”

”Har skogshuggarjacka”

Fredrik Sjöberg, 29, svetsare, Göteborg: ”Gaykillar är fjolliga, gillar mode och rosévin. Stajlade till max. Babsan ser ut som stereotypen av gaymän. Lesbiska tjejer har skogshuggarjacka och mustasch och gillar bilar.”

”Flörtiga”

Åsa Widman, 52, receptionist, Stockholm: ”Bland mina gayvänner är det alltid bråk i relationerna. Mycket strul. De är egotrippade och tar för stor plats. Lesbiska kvinnor lägger stor vikt vid utseendet, är självfixerade och flörtar med både kvinnor och män.

”Piercingar”

Marcus Airas, 22, säljare, Stockholm: ”Det finns två olika typer. De fjolliga och de som är som vilka som helst. De fjolliga bryr sig mycket om utseende, rör sig och pratar kvinnligt. En lesbisk kvinna är en vegan som hatar män, med många piercingar. Eller en helt vanlig kvinna.”

”Färgglada”

Christine Haun, 61, lärare och Tage Haun, 66, arbetslös, New Jersey, USA: ”Bögar skyltar för mycket med sin livsstil. De är överdrivna. Men duktiga inredare med bra smak. De är färgglada och stilfulla. Lesbiska känns mer gömda än bögar.”

Stämmer bilden? Kända bögar och flator ger svar.

Fredrick Federley, 31, riksdagsledamot:

– Beskrivningen stämmer väl på en del, men vad folk missar är att hbt-sfären är så mycket mer. Det finns handelsbögar, gammelbögar, unga bögar, militärbögar och glitterbögar.

Det är många blommor i vår Herres hage.

Varför finns den här bilden av bögar då?

– Om du har en fest med femtio personer och tre av dem vågar bjuda lite extra på sig själva så är det dem du minns. Det är kanske inte så roligt att visa ett gäng helt vanliga killar på nyheterna, när man rapporterar från Prideparaden.

Mian Lodalen, 46, journalist och författare:

– Jag blir lite förvånad ändå. Jag har nog blivit lite hjärntvättad av att vara på Pride och träffa nyanserade heteron som har träffat en massa flator och inte har den här synen. Som Einstein sa: Det är svårt att leva i en tid där det är lättare att spränga en atombomb än en fördom.

Varför finns den här bilden av flator då?

– Det är bekvämt, för både män och kvinnor, att ha den här gamla mytbilden av flator som fula, manhaftiga, avkönade och oförargliga. Särskilt för män som annars kan känna sig hotade av flator. Många känner sig förbisprungna. Det finns inget en man har som inte en kvinna kan leverera.

Anna Fock, 30, vice ordförande Stockholm Pride:

– Det finns flator, bi- och heterosexuella som lever upp till delar av det här, och det finns de som inte gör det. Det intressanta är att ifrågasätta varför vissa saker anses okej och andra inte. Om man tycker att det är obehagligt att en kvinna uppfattas som typiskt manlig så är det viktigt att man frågar sig själv: ”Varför uppfattar jag det här som ett problem?”.

Varför finns den här bilden av flator?

– Om man är klädd som en kvinna ”ska” vara väcker det inte så mycket uppmärksamhet. Men avviker man ses det som ett bevis på att man inte är heterosexuell. Folk utgår från att alla är heterosexuella tills man bevisat motsatsen. Man tänker ofta att utseendet har med den sexuella läggningen att göra, men det sitter såklart inte där. Jag tänder inte på en viss sak bara för att jag klär mig på ett visst sätt.

Andres Esteche, 33, artist:

– Det jag reagerar starkast mot är de som säger att vi skyltar för mycket med vår läggning. Jag tillhör de som tycker att homosexuella ska hångla öppet. Vi tuggar ju i oss heteronormen hela tiden. 99 procent av alla filmer handlar om heterorelationer. När jag såg ”Harry Potter”, tänkte jag på att det inte fanns en enda liten homovibb eller någon som ens är bi. Det finns ju på varenda skola! Så jag är en förespråkare för ”in your face”.

Varför finns den här bilden av bögar?

– Det är de bögar som syns. Jag ifrågasätter inte bara heteronormen utan också homonormen. Alla bögar älskar inte schlager! Homovärlden är precis lika heterogen som heterovärlden. Det enda vi bögar har gemensamt är att vi gillar män.