”Barnbarnet har det bättre hos oss”

RELATIONER

Eva Rusz och läsarna ger råd i relationsakuten

Foto: Bilden är arrangerad.

– Att välja bort sitt barn för att vinna sitt barnbarn är olyckligt, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

I stället för vårdnadstvist föreslår hon samtalsterapi – för alla inblandade.

Trygghet är viktigt för att ett barn ska växa upp till en hel människa.

– Om barnet växer upp med en förälder som skapar otrygghet sätter det känslomässiga negativa spår i henne som vuxen, säger Eva Rusz.

Trygg uppväxt

Hon menar att det självklart är viktigt att Astrid och Lennarts barnbarn får en så trygg uppväxt som möjligt, och förmodligen får hon det hos dem. Samtidigt kan ett domstolsbeslut innebära att konflikten fördjupas mellan morföräldrar och dotter. Och det kan i värsta fall leda till att banden kapas för alltid mellan dotter och barnbarn.

– Att bli stämd av sina föräldrar är nog det värsta man kan tänka sig. I stället för att stötta sin dotter, finns risken att de bidrar till att hon går djupare in i sitt missbruk, säger Eva Rusz.

Antalet vårdnadstvister i domstol har ökat med 17 procent på två år. År 2008 var antalet 3 649. Regeringen utreder ett förslag om att barn ska få rätt till juridiskt biträde i särskilt konfliktfyllda vårdnadsmål, något som Anna Karin Boqvist vid Barnombudsmannen ser positivt på, enligt Upsala Nya Tidning.

Eva Rusz tycker att Astrid och Lennart borde samarbeta med sin dotter – och ännu viktigare: lyssna på vad barnbarnet har att säga – för att gemensamt hitta en fungerande lösning.

Tala med terapeut

Men att diskutera känsliga saker kan vara lättare om någon utomstående leder samtalet.

Därför rekommenderar Eva Rusz att de söker upp en professionell samtalsterapeut.

– Där får alla fyra öva sig på att uttrycka hur de tycker den bästa lösningen ser ut.

Eva Rusz fortsätter:

– Kanske kan flickans mamma förstå varför hon hellre vill bo med sin mormor och morfar. Astrid och Lennart kan då stötta sin dotter så att barnbarnet kan vara hos henne i de perioder då hon är i balans.

Ska de strida om barnbarnet? Så tycker läsarna:

JA Det kommer säkert vara tufft för er dotter, men om ert barnbarn inte vill bo hos sin mamma bör hon inte tvingas. Prata igenom saken med barnbarnet, och gör det hon mår bäst av.

Nicole

JA Ett barn ska inte behöva lida av att mamman eller pappan är missbrukare. Särskilt inte som det finns alternativ. Ta striden!

Kent, barn till alkoholist

NEJ Även om ni tycker att ert barnbarn får det bättre hos er, är det inte okej att rycka flickan från sin mamma. Att gå till domstol är att förklara krig mot er dotter. Erbjud barnbarnet att vistas hos er så mycket som möjligt.

Edith K