Hillegren förbjuds utreda sexbrott

"Uttalandet kan ha skadat allmänhetens förtroende"

Åklagare Rolf Hillegren jämställde våldtäkter med ordningsförseelser.

Nu får han inte längre utreda sexbrott.

– Hans uttalanden kan ha skadat allmänhetens förtroende, säger Per Nichols, kammarchef på Åklagarmyndigheten.

I helgen gick Rolf Hillegren till attack mot lagstiftningen om våldtäkt. Att ha sex mot någons vilja liknade han i en SvD-artikel med en "ordningsförseelse".

Hillegren ångrade därefter sitt ordval. Men han har stått fast vid kärnan av kritiken, att straffet för vissa våldtäkter är för högt. Något som lett till arga protester och JO-anmälningar.

I dag kallades Hillegren till möte med sin chef, Per Nichols, vice kammarchef vid City åklagarkammare i Stockholm. Där bestämdes att Hillegren få nya arbetsuppgifter.

– Han kommer inte att längre utreda sexualbrott under den tid som återstår tills han går i pension nästa år. I stället ska han utreda brott som inte ligger under sjätte kapitlet i brottsbalken, till exempel bedrägerier och bygglovsärenden, säger Per Nichols.

"Har rätt att uttala sig i medier"

Enligt Nichols diskuterades förflyttningen redan före sommaren.

– Jag respekterar självklart hans rätt att uttala sig i medier. Samtidigt måste jag förhålla mig till vilka konsekvsenser det får. Hans uttalanden kan ha skadat allmänhetens förtroende för åklagarmyndigheten.

Hur många fler åklagare bär på de här åsikterna?

– Det går inte att svara på. Vi bedriver ingen åsiktsefterforskning. Men vi gör stora ansträngningar för att vara professionella och våld mot kvinnor är ett prioriterat område.

Publisert: