Relationer

"Albin är tjock – för att föräldrarna inte har tänkt"

Av: 

Daniel Pernikliski

RELATIONER

Pernikliski om boken för feta barn: "Det är inte lille Albins ansvar att äta efter kostcirkeln"

Daniel Pernikliski.
Daniel Pernikliski.

Om ett barn i en familj inte äter tillräckligt, skulle ingen vettig människa få för sig att lägga skulden och ansvaret på barnet för att det lever ohälsosamt. Att vara barn betyder ju precis det – att man inte är stor nog för att ta ansvar för sig själv. Det är föräldrarnas förbannade skyldighet att göra allt som står i deras makt för att förhindra att ett barn svälter, och räcker deras egna insatser inte till får de söka professionell hjälp.
Det är en självklar ekvation, som inte kan ändras för att barnets ohälsa istället handlar om kraftig övervikt. Föräldrarna har ansvaret för sina barns hälsa.
Ett av de största problemen med barnboken "Tjocke Albin tänker om" ryms i bokens titel, som antyder att det är Albins ansvar att han har blivit fet. Anledningen till att han måste tänka om är ju att hans föräldrar inte har tänkt över huvud taget. Han har inte blivit fet för att han har tänkt fel, eller för att han inte lärde sig kostcirkeln tillräckligt tidigt, utan för att hans föräldrar har köpt godis och läsk åt honom, och låtit honom spela datorspel hela dagarna.
Sannolikt har Albin också genetiska anlag att kämpa mot, men det gör knappast föräldrarnas agerande mindre klandervärt – tvärtom. Då handlar det om ren vanvård.
Ett annat stort problem med boken, är att den största förtjänsten för Albin med att leva sunt, är att han ska bli smal så att han inte blir mobbad av sina klasskamrater. Det är lite väl hårt att lägga ansvaret för mobbningen på Albin, vilket man indirekt gör eftersom det är han som måste tänka om. Drivkraften borde vara hälsoperspektivet, och så kan man behandla problemet med mobbning i någon annan bok.
Är det några som behöver tänka om är det föräldrarna till överviktiga barn. Och lyckas de göra det, är det slöseri med tid att köpa böcker om tjocke Albin, istället för att ta med barnen ut på promenad.

Publisert: