Mejla

Daniel Pernikliski

”Vi ligger betydligt mindre nu än innan vi fick barn”

RELATIONER

Daniel Pernikliski om att attraktionen förändras när man får barn

Tidningen Mama har gjort en stor sexundersökning, som bland annat kommit fram till att attraktionen för ens partner förändras när man får barn. I många fall minskar den.

Det här är ju självklart, och knappast någonting man kan bekämpa. När det sker stora förändringar i livet, vore det högst besynnerligt om inte attraktionen påverkades.

Här hemma ligger vi betydligt mindre med varandra nu än innan vi fick barn. Det är helt i sin ordning, känner jag. Och det har nog inte så mycket med själva barnskaffandet att göra, som med det faktum att hela vårt livsmönster har förändrats. Som mest attraherad blir man ju i ett klimat där det finns spänning, variation och spontanitet. Ett klimat med ett rikt socialt liv, som tillför syre till hemmalivet. När man får barn är det omöjligt att hålla dessa komponenter på samma nivå som innan. Man handskas med trötthet, jobb och familjesysslor, och det är inte så mycket personen som situationen som blir mindre attraktiv. Ur ett sexuellt perspektiv, måste man betona, för naturligtvis får man någonting annat i utbyte.

Men samma sak gäller ju också för vilken lång relation som helst, utan barn, att attraktionen förändras i takt med relationen. När man har varit ihop en tid börjar vardagen mer och mer få ett mönster och då avtar den initiala dragningskraften, samtidigt som relationen blir djupare på andra plan. Det är klart att man kan göra en massa saker för att försöka behålla spontanitet och spänning i förhållandet, men det kan aldrig bli lika laddat som i början.

Om det viktigaste i livet är en sexuell attraktion som håller sig på
en aldrig sviktande stekande het nivå, då ska man helt enkelt ge fan i ett stadigt förhållande.

Risken är att det blir lite tomt på andra sätt.

Av: 

Daniel Pernikliski

Publisert: