Polyamori

”Kärlek kräver inte exklusivitet”

Av: 

Åsa Passanisi

RELATIONER

Polyamorösa Karin, 34, lever i fyra förhållanden - samtidigt

Karin har aldrig förstått poängen med att bara ha en partner.

Men hon gillar relationer och är gärna tillsammans med flera personer samtidigt.

- Jag ser mig som en flockmänniska och har helst förhållanden med par.

Det kallas polyamori - men långt innan Karin kände till att det fanns ett ord för hur hon ville leva, upplevde hon att exklusivitet i en kärleksrelation inte passade henne.

Just nu har hon fyra viktiga relationer - med två par.

- Om det fungerar för alla så tycker jag om att ha en nära relation med min partners eventuella sambo också.

Levt flersamt i tio år

Karins nuvarande relationer har börjat med att hon förälskat sig i kvinnorna - känslorna för männen har vuxit efterhand.

Exakt när Karin började definiera sig som poly minns hon inte men hon har levt flersamt i tio år och ser bara fördelar med livsstilen.

- Jag gillar att ge mina partners frihet att bli förälskade i flera och har aldrig känt att exklusivitet varit en förutsättning för kärlek.

Utöver sina fyra definierade relationer - som hon ser som viktiga och engagerande - träffar hon ibland andra som inte är uttalade partners.

- Det viktiga är att alla är överens och vet vad som gäller. Varje relation är unik och en förutsättning för att det ska fungera är att man är tydlig med sina behov och med hur relationen ska se ut.

Kan ändå bli svartsjuk

Trots det förekommer svartsjuka ibland.

- Jag kan bli osäker om jag inte vet hur min plats i en relation ser ut, men då får man gråta av sig lite, sen går det oftast över.

Karin tror inte att hon någonsin kommer att leva ett traditionellt, monogamt liv.

Att inte behöva begränsa sig känslomässigt är alldeles för tilltalande menar hon, dessutom har hon svårt att se att hon skulle kunna bli förälskad i någon som vill leva exklusivt - eftersom hon attraheras av öppensinnade personer.

På senare tid har polyamori ofta debatteras i media och många som levt flersamt i hemlighet har blivit mer öppna med livsstilen.

- Jag tror att det är en positiv konsekvens av att media skriver mer om alternativa relationsformer. Själv märker jag stor skillnad på människors reaktioner när jag berättar att jag är poly. Förut var det väldigt få som förstod, i dag är det ganska odramatiskt och i allmänhet tycker inte folk att det är så konstigt.

Polymingla på Pride

Polyföreningen har flera programpunkter på årets Pridefestival.

- I kväll har vi bland annat ett mingel i Gamla Stan, berättar Maria ­Kedvall, föreningens ordförande.

Polyföreningen som bildades 2008 är en intresseförening för alla som har eller vill ha flera samtida relationer.

- Från början bildade vi föreningen för att kunna organisera oss bättre inför Pride. Nu arrangerar vi även seminarier och driver en del familjepolitiska frågor.

Under Pride kan den som är nyfiken på livsstilen bland annat prata ”poly personligt” med föreningens medlemmar.

- Syftet med att ha personliga samtal är att öppna ögonen på de som kanske känner att de inte riktigt lever som de vill. Har man några funderingar är det bara att komma!

Vill du prata med någon som är poly eller relationsanarkist? Besök ”Prata Poly personligt.” Kulturhuset, Sergelstorg kl 12-18.

Poly-panelen diskuterar frågor som publiken tar upp. Pridehouse, kulturhuset, kl 15-15.45.

Poly-mingel, på O’Learys i Gamla stan, Järntorgsgatan 5, kl 19-01.

Polyamorin - med rötter i 1800-talet

Polyamori: (från grekiskans poly, många eller flera och latinets amor, kärlek) är önskan om eller förmågan till flera samtidiga kärleksrelationer, med samtycke från alla inblandade. Polyamori ­skiljer sig från polygami, som är giftermål mellan flera parter.

Som relationsform har polyamori sina rötter i 1800-talets utopiska samhällen i USA. Genom fri kärlek ville medlemmarna komma bort från traditionella könsroller, svartsjuka och äganderätt.

Idéerna fortsatte att spridas och praktiseras under de sexuella revolutionerna, först kring sekelskiftet 1900 och sedan under 60- och 70-talen.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Polyamori