”Tjejer kan hångla utan att ses som bi”

avÅsa Passanisi

Bi-kvinnor antas ofta vara ­hetero eller homo, beroende på val av partner.

Det menar Suzann Larsdotter, socionom och sexolog på RFSL.

- Det är ett jätteproblem, såklart. Vi behöver ju få bli bekräftade i vår bisexualitet.

Foto: HENRIK BRUNNSGÅRD
Suzann Larsdotter, sexolog på RFSL.

Nationella folkhälso- enkäten ”Hälsa på lika villkor” visar att bisexuella tjejer mår sämre, känner mindre tillit till andra och oftare har själv­destruktiva beteenden än ­genomsnittet.

Större än homofobin

Det är inget nytt för Suzann Larsdotter, socionom och sexolog på RFSL.

- Det här är ju allmänt känt. Så här har det sett ut länge. Identitetsbekräftelse är oerhört centralt för en människas välmående, men när det gäller just bisexuella tjejer är vår ­erfarenhet att folk vill se dem som straighta eller homo. Bifobin är många gånger större än homofobin.

Ett annat problem är att ­bipersoner ofta klumpas ihop med homo- och transpersoner - och där blir de återigen osynliggjorda, eftersom hbt-världen ofta exkluderar bisexuella.

- Dessutom kan ju tjejer hångla med varandra utan att ses som bi, vilket ytterligare komplicerar.

Lever undanskymda

Suzann Larsdotter skulle vilja se mer forskning kring bisexuella kvinnor, eftersom det är en grupp som ofta lever i skymundan och många gånger aldrig vågar komma ut, av rädsla för att inte bli tagna på allvar.

- Jag har mött väldigt många tjejer som erkänt sin bisexualitet inför sig själva, men som ­inte känner att de kan berätta för någon. Vuxenvärlden kan ibland vara extra hård i sin ­bedömning, just när det gäller unga tjejer. Ofta ser man bisexualiteten som något övergående. Så är det ju inte.