Mejla

Åsa Erlandson

”Tänk om jag får min världsbild krossad”

Åsa Erlandson: Martyrglorian halkar på sned när det visar sig att mansgrisen är en kvinna

En ny app undersöker vem som gör mest hemma. Vågar du testa? Själv duckar jag, för tänk om jag får min världsbild krossad.
Jag är ju en sådan som gör "allt", en av alla dessa superkvinnor som intalar sig själv och omgivningen att man är hemmets projektledare och har det som stående punkt på pratprotokollet när väninnorna träffas: "Suck och stön, imorse var det jag som bytte toarulle. Igen!"
Alla nickar, visst är det för jävligt. Toarullen må vara liten, är den perfekta symbolen för när vardagslivet gått överstyr – det bara är tack vare mig som ingen sitter i skiten.
Jag gör verkligen allt. Ja, förutom att handla, laga mat, diska, serva bilen, serva sommarstugan, ta varannan vabdag och dagishämtning och tusen andra saker som jag inte ens vet om att jag inte gör. Men bortsett från det, gör jag alltså ALLT!
Så kommer det ett litet irriterande verktyg, Travaj, och vill mäta detta. Bevisa. Ge den brutalärliga sanningen, svart på vitt. Varför hoppar jag inte jämfota av glädje? Varför kastar jag mig inte över den där appen och påbörjar mitt segertåg - ifyllandet av sysslor som en gång för alla ska visa att världen går under utan mig? Att jag minsann gör tusen gånger mer. Jo, för att jag är rädd för resultatet.
Någonstans där inne finns en gnagande känsla att jag paxat begreppet projektledare trots att det kanske inte stämmer.
Martyrglorian halkar på sned, när det visar sig att mansgrisen i själva verket är en kvinna. Som heter Åsa. Vi är ju hårt arbetande småbarnsföräldrar båda två där hemma som delar på plikterna, och det är långt ifrån självklart vem som gör mest.

Därför blev jag stel av skräck när jag såg vad min gamle arbetskamrat Mattias Nyman, som har utvecklat verktyget Travaj, har gjort. Han testade det själv, och skrev följande hälsning till sin fru på Facebook: "Rycker ifrån lite hemmavid. Det ser ut som det känns ok med cykelträningen ikväll kl 18, eller vad säger du?" (Mattias resultat visade att han lade ner 6 timmar mer på hemmet, än hustrun).

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN