Elaine Eksvärd

Så försvarar du dig mot härskartekniker

Av: 

Katarina Arnstad Elmblad

RELATIONER

Retorik- och framgångsföreläsaren: "Blir du arg så förlorar du kontrollen"

Du försöker få fram vad du vill säga.
Personen börjar bläddra i papper, eller vänder sig till någon annan.
Subtilt men elakt – du har just blivit utsatt för en härskarteknik.

Nu i höst turnerar retorikexperten Elaine Eksvärd och framgångsföreläsaren Annika R Malmberg med föreläsningsshowen "Lilla gumman" om härskartekniker. Anledningen? De har själva blivit drabbade – och vet hur förminskad man känner sig. Retorikkonsulten Elaine Eksvärd vet allt om olika härskartekniker.
– Jag har både använt mig av härskartekniker och varit utsatt för dem, säger Elaine Eksvärd som bland annat skrivit bästsäljaren ”Härskarteknik – den fula vägen till makt”.
Boken skrev hon efter att ha varit inbjuden att hålla ett föredrag. En kursdeltagare på en nyhetsredaktion avbröt Elaine i sin inledning med orden ”Jag vet inte varför jag ska lyssna på dig som är så ung.”

Hur man upptäcker översitteri

Annika R Malmberg och Elaine Eksvärds föreläsning handlar om just härskartekniker och översitteri, hur man upptäcker och bemöter dem på ett elegant sätt, med glimten i ögat.
Deras vägar korsades för några år sedan då Annika fick upp ögonen för Elaine Eksvärd (tidigare Bergqvist), det nya, unga stjärnskottet på föreläsningshimlen, som ofta ombads analysera politikerdebatter och makthavares uttalanden i media.
– Vi upptäckte ganska snart att vi hade kunskapsområden som matchade varandra väldigt väl. Hon talade om härskartekniker och jag om hur man tar kritik, säger Annika R Malmberg som skrivit boken ”Ta skit! Och gör det till guld”.

Subtila och manipulativa metoder

Det talas ofta om att män använder sig av härskartekniker gentemot kvinnor, sällan om det motsatta eller att kvinnor armbågar sig fram med härskarmetoder.
– Många härskartekniker är väldigt subtila och manipulativa. Ett talande exempel är när någon tittar ner och bläddrar i sina papper under ett möte när du pratar, i stället för lyssna på dig. Vi ville göra en föreläsning för framgångsrika kvinnor som ofta ses som ett hot av män, men också av kvinnor. Vi vill lära dem hur de kan hantera olika härskartekniker men också göra dem uppmärksamma på hur lätt det själv är att hamna i fällan och bli en utövare utan att vara medveten om det. Är kvinnor alltid så generösa mot varandra? Vi ville lyfta frågan, säger Annika R Malmberg.
Personer som medvetet använder sig av härskartekniker är ofta osäkra i sina roller.

”Om man blir arg förlorar man kontrollen”

– Det är viktigt att inte låta sig provoceras av den som utövar härskarteknik. Om man blir arg förlorar man kontrollen över samtalet. Det viktigaste är att få personen att inse vad de sysslar med, fast på ett elegant sätt och med ett nyfiket förhållningssätt. Jag har provat det själv och det är väldigt effektivt, säger Annika.
Härskartekniker förekommer överallt, det är en del av vardagen, men vi är kanske inte alltid medvetna om att någon försöker trycka ner oss.
Ett klassiskt exempel på en härskarmetod är när en man ber en kvinnlig kollega sköta anteckningarna vid ett möte. Han vill slippa sysslan själv, och gör det med motiveringen ”Du skriver ju så snyggt” – komplimangmetoden.
Då ska du inte falla för komplimangen utan istället svara ”Men då tycker jag att det är dags att du tränar”.
– Men gör det med glimten i ögat, säger Annika R Malmberg.

Lätt att själv utsätta sig för härskartekniker

Det är lätt att råka ut för härskartekniker – och att själv utsätta sig för dem.
– Du kan uppfattas som ett hot för att du är yngre, för att du är snygg, duktig eller har en massa bra idéer. Du stör helt enkelt normen, säger Annika R Malmberg som menar att föreläsningsshowen ”Lilla gumman” behövs därför att många inte vet om att de är utsatta för härskartekniker. Det gäller särskilt kvinnor.
– De känner sig mindre värda när det i själva verket är den person som använder sig av härskartekniker som är osäker. Tyvärr förminskar tjejer gärna sig själva, och säger saker i stil med ”Jag har en liten idé" eller "Jag har lite att pyssla med”. Det är att förminska dig själv. Bli trovärdig och vinn respekt!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Elaine Eksvärd