Unga pressas av porrfilmer

RELATIONER

Unga pressas av nymoralism och porr – två ideal som krockar med varandra.

Det visar en enkät som Aftonbladet gjort.

– Som ung tjej ska du ­vara sexig och kåt på samma gång som du ska hålla på dig och inte ”ligga runt”, säger Cecilia Salamon, 25.

Foto: STEFAN MATTSSON
Cecilia Salomon har bloggat om hur unga kläms mellan olika sexuella ideal.

I en enkät till Sveriges 270 ungdomsmottagningar har Aftonbladet sökt svar om förändringar av ungas sexliv. 63 av mottagningarna svarade på enkäten som bestod av öppna frågor och främst riktades till den mest ­erfarna personalen.

55 av de svarande tog upp att internet påverkat unga. Det är lättare att hitta information om sex, men många inser inte riskerna med att lägga upp bilder på sig själva eller ha kontakt med okända.

Fel förväntningar

Att porren blivit lättillgänglig via nätet gör också stor skillnad.

– Porr är ofta den första formen av sexualupplysning, trots all information finns en stor okunskap om hur kroppen fungerar. Porren kan skapa felaktiga förväntningar, svarar en barnmorska i enkäten.

Konsekvenser av porren tas upp av 51 av de svarande. De flesta nämner en ökad press och mer fokus på teknik än på känslor. Många killar och de flesta tjejerna rakar sig mellan benen.

– Många tjejer oroar sig för sitt utseende i under­livet som sällan stämmer med den bild de får av ­porren. Många tror att de är onormala om de inte får ­orgasm. Många tror också att analsex är vanligt, svarar en barnmorska.

Mer kompissex

Det som tas upp som ­positivt är att fler vågar prata och fråga om sex. Öppenheten kring hbtq-frågor – homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer – är större.

47 tar upp att unga nu har fler partners och att ”kompis­sex” är mer accepterat.

– Men fort­farande riskerar en tjej med många partners att betraktas som hora, medan det som kille ger hög status, svarar en barnmorska.

”Spännande”

Cecilia Salamon är frilansjournalist och bloggare.

– Som ung vet man inte riktigt vem man är och vad man tycker om. Man går från barn till vuxen på några år och sex är både spännande och skrämmande. Ens vänner är lika oerfarna och man vill inte gärna prata sex med vuxna, säger hon.

– Då blir ofta ens referenser porr som oftast skildrar sex ur ett manligt perspektiv. Tjejerna ska vara undergivna, männen drivande och hårdhänta. Det kan skapa en press och göra det svårt att säga nej till att ställa upp på olika saker. Sex ska vara lekfullt men porren skildrar något helt annat.

ARTIKELN HANDLAR OM