”Hellre en femåring än en full britt”

RELATIONER

Åsa Erlandson tror inte på affärsidén

Foto: STEFAN MATTSSON
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Självutnämnda världsreportrar som håller oombedda föreläsningar om världsläget.
Fulla brittiska ungdomar som tycker att höjden av humor är deras egna fisar.
Och överparfymerade svenska damer.
Om man ska göra en lista över resenärer som borde gå att välja bort, finns det betydligt mer akuta grupper än barn.
Men jag tror inte på den affärsidén heller.

Visst, det är asjobbigt med miniterrorister som springer fram och tillbaka hela resan, rycker i armstöden och sparkar i sätet. Men hur stor del av ditt liv är det vi snackar om? Om några timmar är du framme och kan sjunka ner på en strand eller återhämta dig i hotellbaren. Och jag vägrar prata om ”ouppfostrade snorungar”, det handlar snarare om ouppfostrade småbarnsföräldrar.

Som den pappa jag mötte på flygningen hem från Paris. Dottern ville diskutera vad som finns ovanför himlen, varför molnen ser ut som barbapappa och tusen andra saker. Sådant som är viktigt när man är fyra år. Men pappan varken såg eller hörde utan var djupt försjunken i Dagens Industri. Till slut ruttnade hon och började rycka i tidningen, höja rösten och tända och oavbrutet tända och släcka lampan. När hon till slut fick ett utbrott, vände han sig mot mig och slog ut med händerna: ”Ungar!”

Svenskar måste vara världsmästare i gnällighet och krav på att få det exakt som vi vill. Vi älskar att komma hem från exempelvis Frankrike och beklaga sig över vårt stela, generationsuppdelade samhälle: ”Åh, jag minns den härliga stämningen i Dieppe. Hela familjer kom till bykrogen för att kolla fotboll. Farfar och barnbarnet hejade tillsammans, det skulle aaaldrig hända i Sverige”.
Gissa varför, vi klarar ju inte ens av att sitta bredvid varandra.

Men för all del, om vuxna är beredda att betala extra för att få en tyst zon på flyget är det bara att önska dem lycka till. Håll tummarna för att den pratsjuka piloten, flygvärdinnan med sina ständiga extraerbjudanden och de pladdriga affärsresenärerna lyckas hålla mun samtidigt.