”Bland det finaste vi har i Sverige”

Joakim, 29, och sonen Loa, 1, besöker stans alla öppna förskolor

– Loa har blivit van vid nya miljöer och gillar det, säger Joakim Arhammar om de många besöken på olika öppna förskolor.
– Loa har blivit van vid nya miljöer och gillar det, säger Joakim Arhammar om de många besöken på olika öppna förskolor.

Han skulle inte sätta sin fot på öppna förskolan.
Men du åker Joakim Arhammar, 29, och sonen Loa, 1, runt och testar alla som finns i Stockholm – och bloggar om det.
– Öppna förskolan är bland det finaste vi har i Sverige. Det är helt suveränt, säger han.

Joakim Arhammar och sonen Loa sätter betygen gemensamt.
Joakim Arhammar och sonen Loa sätter betygen gemensamt.

Hallå där Joakim Arhammar...

... varför testar du öppna förskolor?
– Jag har varit föräldraledig sedan i januari och det var så dåligt väder så jag fastnade på samma öppna förskola, i Liljeholmen där vi bor. För att ha något att göra började vi åka runt till andra öppna förskolor och det är jättekul, säger Joakim Arhammar.
Ni åker runt en del?
– Ja, men jag begränsar mig till Stockholms kommun. Det finns 50 öppna förskolor.
Ska du beta av alla?
– Ja, det är tanken. Det finns cirka 50 stycken och jag tror jag ska hinna med alla innan de börjar stänga för sommaren. Men jag kör högst en ny om dagen, annars blir det för hattigt för Loa.
Vad tycker Loa om åka runt?
– Han har blivit van vid nya miljöer och gillar det. När man sätter ned honom på ett nytt ställe börjar han springa i luften – och sedan rusar han iväg. Han får ju också väldigt mycket uppmärksamhet av barnen och föräldrarna och personalen på nya ställen, och det tycker han är kul.
Och så betygsätter du alla på bloggen?
– Det är absolut inte vetenskapligt. Jag betygsätter enligt fem kriterier och är bara där en gång. Så att de råkar ha lite dåligt fika just den dagen kan göra att de bli stjälpta...
Är det stor skillnad på de öppna förskolorna i olika områden?
– Man märker att det är fler mammor i låginkomstområden. I höginkomstområden är det fler pappor. Men det finns inte någon öppen förskola där jag har vänt i dörren, och ingen där jag inte kunnat tänka mig att spendera en hel dag med min son. Öppna förskolan är bland det finaste vi har i Sverige.
Så det är en hyllning till fenomenet?
– Ja, det tycker jag. Innan jag var föräldraledig tänkte jag att jag inte skulle sätta min fot på en öppen förskola. Jag ville inte sitta och prata väder och bajs med andra föräldrar, utan kunde minsann vara med min son själv. Men det är ju helt suveränt. Man lär sig jättemycket av andra föräldrar och personalen. Och barnen kan interagera med varandra.

Öppna förskolor i Stockholm
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN