Relationer

Varannan kvinna flyr kameran

Av: 

Katarina Wendelin

RELATIONER

Vanligaste orsaken: de hatar sitt leende på bild

Säg cheese! Nja, inte om du är tjej.

En brittisk undersökning visar att mer än varannan kvinna avskyr att se sig själv på bild och undviker därför att bli fotograferad.

Vanligaste orsaken - man hatar sitt eget leende.

– Vi har uppfostrats att tänka negativt och förminska oss i stället för att ta plats. Sociala nätverk erbjuder dessutom en helt ny möjlighet till jämförelse, säger Elizabeth Gummesson, coach och krishanterare.

Elizabeth Gummesson, coach och krishanterare
Elizabeth Gummesson, coach och krishanterare

Undersökningen, utförd av tandkrämsföretaget Maclean, visar att mer än varannan brittisk kvinna hatar att se bilder på sig själv och tre av fyra undviker att fastna på film. Den vanligaste orsaken är att man avskyr sitt leende, att man har missfärgade tänder eller att man helt enkelt är orolig över att se konstig ut.

Fyra av tio brudar känner ångest inför ett stundande bröllopet eftersom det innebär att man kommer att stå i centrum - och bli fotograferad.

– Det här låter tyvärr som något som inte bara drabbar brittiska kvinnor utan också svenska. Undersökningar har visat att kvinnor ofta har en helt felaktig uppfattning om till exempel sin kroppsstorlek och vi är bra på att fokusera på det negativa, säger Elizabeth Gummesson, coach och författare.

Uppfostrats tänka negativt

Och insidan matchar ofta utsidan. Elizabeth Gummesson säger att man ofta är väldigt duktig på att lista sina negativa egenskaper i stället för de positiva vilket bottnar i att vi uppfostrats till att tänka negativt och förminska i stället för att ta plats.

– Men vi hänger också upp oss på de där missfärgade tänderna i stället

för på det tjocka håret eller de supersnygga benen. Få tänker på att i de allra flesta fall fastnar vi för en person som ser trevlig, glad och behaglig ut, inte någon som är skitsnygg eller jättevacker. Men det är mer lättuggat att hänga upp sig på sin utsida i stället för att jobba på insidan.

Förutom ett fult smil uppger undersökningens kvinnor att stängda ögon och en pinsam outfit också får dem att må dåligt över att bli fotograferade, inte minst eftersom bilderna kanske hamnar på Facebook.

Identifierar sig genom utseende

Men det sociala nätverket fungerar också som en källa till självbekräftelse. En undersökning utförd av University at Buffalo visar inte bara att kvinnor identifierar sig genom sitt utseende i högre grad än vad män gör, utan också att de som söker bekräftelse lägger ner mer tid än andra på att hänga i det populära forumet. Genom att posta bilder på sig själv försöker man höja sin självkänsla och tävlar också om uppmärksamhet.

Enligt undersökningen postar kvinnor fem gånger så många bilder på sig själv än vad män gör och de allra mest bekräftelsesjuka ännu fler.

– Det finns en helt ny möjlighet till jämförelse. Vi får kontakt med människor vi känt i barndomen som ser jättefräscha ut och här går jag med mina rynkor. Facebook har uppfyllt ett enormt behov hos människor om att bli sedda och det är ett jäkligt ytligt forum, man tävlar om uppmärksamhet. Det funkar precis som snabbmat - du blir mätt för stunden men hungrig snabbt igen, säger Elizabeth Gummesson.

Publisert: