”Vi delar på Richard”

Av: Jessica Ritzén

Publicerad:
Uppdaterad:

Charlotta, 35, och Karin, 29, lever öppet med samme man

”VÄLJ INTE BORT – VÄLJ TILL” Charlotta, Richard och Karin samsas om kärleken. Richard och Charlotta är sambos. Och Karin är Richards flickvän. De lever alla i en flersam relation – en lösning de tror skulle rädda många äktenskap. Men polyamorösa relationer kräver minst lika mycket av de inblandade som de ger. ”Det krävs att man pratar med varandra och är öppen, annars spricker det”, säger Richard.
Foto: Urban Andersson
”VÄLJ INTE BORT – VÄLJ TILL” Charlotta, Richard och Karin samsas om kärleken. Richard och Charlotta är sambos. Och Karin är Richards flickvän. De lever alla i en flersam relation – en lösning de tror skulle rädda många äktenskap. Men polyamorösa relationer kräver minst lika mycket av de inblandade som de ger. ”Det krävs att man pratar med varandra och är öppen, annars spricker det”, säger Richard.

Charlotta har både sambo och en ny flirt.

Och sambon Richard är nyförälskad i Karin.

– Jag är tillsammans med både Charlotta och Karin, säger Richard.

Charlotta står i duschen när vi kliver in i lägenheten. I hallen möter Richard med flickvännen Karins armar flätade runt överkroppen. De träffades på en polyträff nyligen och är uppenbart jättekära.

Charlotta kommer ut ur duschen, tvinnar sitt blåtonade hår och strålar. Förklarar hur lycklig hon blir av att se sin sambo nyförälskad i någon annan.

– Jag blir bara mer kär av att se hur kära Karin och Richard är. Jag var med när de blev ihop och kramade och gratulerade dem, säger Charlotta.

Hon både förstår och inte förstår hur märkligt det låter.

– För mig är inte kärlek någon ändlig resurs. Jag har inte en påse kärlek som blir mindre för att jag delar med mig av den. Kärleken förnyar sig själv, säger Charlotta.

Nya kärleken ska hälsa på

Hon har också hittat en ny kärlek i höst. Han ska hälsa på till helgen och bo hemma hos henne och Richard. Det har Richard ingenting emot.

– Jag har inte känt svartsjuka på väldigt många år. För mig handlar svartsjuka om att bli lämnad för någon annans skull. Det gäller inte i en polyrelation. Man är ju inte tvungen att lämna, säger Richard.

När en relation som Richard hoppats mycket på tog slut var det sambon Charlotta som fick trösta.

– Vi bearbetade det tillsammans. Jag vill både kunna dela att Richard är ledsen och glädja mig åt att han är nyförälskad, säger Charlotta.

Hon tror att många äktenskap skulle hålla om man levde efter sloganen ”Välj inte bort, välj till”. Men att tillåta sexuella relationer med flera betyder inte att de kan ligga runt hur som helst.

– Ett one-night stand är okej, men jag skulle inte vilja att någon som jag inte känner dök upp i min säng mitt i natten. Och om han blev kär i någon utan att berätta för mig skulle jag känna mig sviken, säger Charlotta.

”Det är från fall till fall”

Flickvännen Karin däremot får gärna sova över. Hon ingår i överenskommelsen. Precis som Karins andra sexuella partners. Så länge alla är medvetna om alla är det okej.

– Men om Richard skulle spela singel, gå ut och flirta utan att berätta om oss, då skulle han bryta överenskommelsen, säger Karin.

Enligt Richard finns det ingen klar gräns.

– Det är från fall till fall och hur man känner för dagen. Men vi checkar alltid med varandra. Hör efter om det är okej för den andra.

De menar att en flersam relation ger mer, men också kräver mer.

– En polyrelation kräver att man pratar. Annars spricker det. Jag har erfarenhet av att ha mörkat ett förhållande. Det var djävulskt mycket jobbigare. Inte bara konsekvenserna när det uppdagades utan också under tiden. Det onda i magen när man ljuger, säger Richard.

Framför allt har de lärt sig att vara lyhörda för varandras behov.

”Vi har ingen romantisk sexuell relation”

Karin känner sig inte som femte hjulet under vagnen. Även om omgivningen ibland ser det så.

– Hela världen förväntar sig att man ska vara två och två och så är man den tredje i en relation. Den som inte är så viktig. Till och med folk som försöker vara förstående kan säga: ”det är väl okej att vara poly om BÅDA är med på det.”

Karin och Charlotta är bisexuella, precis som Richard.

– Jag och Karin har ingen romantisk sexuell relation just nu, men det skulle kunna hända. Nu är vi familj. Jag tycker att det är viktigt att ha en bra relation med mina lovers-in-law, säger Charlotta.

De är alla tre engagerade i polyrörelsen och arrangerade Sveriges första polykonferens i höstas som lockade ett 50-tal personer från hela landet. De tycker att acceptansen för att leva bortanför parlivet har ökat de senaste åren.

– Jag är spiksäker på att jag aldrig kommer att leva monogamt igen. Jag känner mig vingklippt och fängslad då. För mig är polygami inget val utan en läggning, säger Charlotta.

Richards första polyerfarenhet resulterade i giftermål och en sjuårig son som lever med sin mamma i USA.

– Jag har svurit på att inte gömma något för honom, han ska veta hur jag lever. Många av de problem man tror barn ska få handlar om hur vi själva ser på paret som norm. Att mamma och pappa är det bästa för barnet. Men det finns ingen ju erfarenhet av något annat heller.

”Barn tycker det är mindre konstigt”

Charlotta vill inte ha egna barn men menar att det inte har något att göra med polyrelationen.

– Barn mår inte dåligt av att ha många vuxna omkring sig. För barn är det självklart att man kan tycka om många och vilja kramas med dem. De tycker det är mycket mindre konstigt än vuxna, säger Charlotta.

Deras flersamhet är ännu i sin linda. Framtiden är inte helt utstakad. Som hur julen ska firas till exempel. Men de är öppna för kollektivt boende i framtiden.

– Drömmen är en relation där alla har en relation med alla, kanske upp till fem personer. Jag vill inte ha barn själv, men kan tänka mig att bli tredjeförälder, säger Karin.

Kan man älska flera samtidigt? Och leva ihop lyckliga i alla sina dagar.

Första svenska polykonferensen hölls i höst och debatten har tagit fart. l Aftonbladet har träffat Charlotta, Karin och Richard som lever i en flersam relation.

1) Namn: Charlotta.

Ålder: 35 år.

Sysselsättning: Talboksinläsare.

Relation: Sambo med Richard, nykär i E.

Bor: Lägenhet i Råcksta, Stockholm.

2) Namn: Karin.

Ålder: 29 år.

Sysselsättning: Dansare.

Relation: Är ihop med Richard.

Bor: Lägenhet i Alby, Stockholm.

3) Namn: Richard.

Ålder: 44 år.

Sysselsättning: Datorkonsult.

Relation: Sambo med Charlotta, är ihop med Karin.

Bor: Lägenhet i Råcksta, Stockholm.

Publicerad: