Barnmorskor predikar nolltolerans

– trots Livsmedelsverkets råd om att måttligt med alkohol inte skadar barnet

STOCKHOLM (TT) De flesta nyblivna mammor får fortfarande rådet från barnmorskorna att helt avstå från alkohol under amningsperioden.

Detta trots Livsmedelsverkets nya råd om att alkohol i måttliga mängder inte skadar barnet.

Foto: colourbox

Sveriges Radios lokala kanaler har frågat barnmorskor och distriktssjuksköterskor i åtta län. Av de 500 som svarat på enkäten säger åtta av tio att de fortsätter att rekommendera nolltolerans mot alkohol vid amning.

”Det ger ett utrymme för föräldrarna att tolka det så som att det är helt okej” och ”är det tillåtet att dricka lite grann så kan det lätt bli lite mer” är några argument från de barnmorskor som avråder från alkohol som Sveriges Radio talat med.

Avråder under gravidteten

De nya råden från Livsmedelsverket säger att det inte finns någon medicinsk risk med att dricka ett till två glas vin, en till två gånger i veckan. Däremot avråder man helt från alkohol under graviditeten.

Barnmorskan Lisbeth Hällgren i Luleå tycker inte att Livsmedelsverket ska ha några synpunkter på vad ammande kvinnor ska dricka i alkoholväg.

– Jag tycker att de inte ska lägga sig i det här, livsstil ska andra ägna sig åt. Livsmedelsverket ska hålla på med maten och skydda oss från det som är farligt, säger hon till TT.

”Folkhälsoinstitutet har samlad kunskap”

Det finns andra institutioner som ska ge råd när det gäller alkohol, tycker Lisbeth Hällgren.

– Jag tror att det är Folkhälsoinstitutet som har den samlade kunskapen om vad alkohol gör med oss människor, säger hon.

På sin mottagning tillhandahåller hon inte Livsmedelsverkets broschyrer om alkohol och amning.

– Sådant beställer inte jag. Jag har broschyrer som är vettiga, säger Lisbeth Hällgren.

Vad svarar du om någon mamma som ammar frågar om det går bra att dricka ett par glas vin någon gång?

– Då brukar jag fråga hur gammalt barnet är, och om mamman skulle låta en barnvakt dricka den mängden alkohol. Då brukar jag få svaret nej. Man är inte beredd att låta barnvakten dricka, inte heller förskoleläraren, inte ens mormor, säger Lisbeth Hällgren.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM