Jodå, gubbsjuka finns

Får stöd i vetenskaplig studie

Sann kärlek? Playboy-kungen Hugh Hefner och hans hov av kvinnor.
Sann kärlek? Playboy-kungen Hugh Hefner och hans hov av kvinnor.

Gubbsjukan existerar. Åtimnstone i kontaktannonser. Där söker i stort sett alla män yngre kvinnor och lyfter fram sin egen status och goda ekonomi, visar en ny studie från Göteborgs universitet.

Göteborgsforskarna och kolleger på universitetet i Oxford har studerat hur män och kvinnor framställer sig och vad de vill ha när de letar efter en partner i kontaktannonser.

Resultaten var tydliga. Liksom i andra länder söker svenska män yngre kvinnor; kvinnor söker äldre män. Männen erbjuder i högre grad välstånd i beskrivningar som ”stort hus” och ”ekonomiskt oberoende”. Vilket också kvinnorna efterfrågar.

Biologisk förklaring

– Att män söker yngre kvinnor kan förklaras biologiskt med att de är mer fertila. Mäns fertilitet påverkas inte av åldern. Att kvinnor vill ha män med stora resurser beror på att det är en mycket större investering för henne att bli gravid, säger Jörgen Johnsson, forskare på zoologiska institutionen på Göteborgs universitet.

Trots att biologiska faktorer har betydelse för våra beteenden så bestämmer de inte hur vi ska leva, menar Jörgen Johnsson.

Ett resultat som förvånade honom var att svenska män och kvinnor, till skillnad från andra länder, är lika utseendefixerade.

– Det kanske har att göra med jämställdheten i Sverige. Kvinnor tar för sig mer och visar vad de vill ha. Här är båda könen objektifierade av media.

TT

Publisert: