Unga tar droger för bättre sex

RELATIONER

Använder kokain och alkohol för att få till det

Sex och droger hör ihop för europeiska ungdomar.

Många tar kokain för att njuta mer, enligt en ny rapport.

Det leder till tidigare sexdebuter och fler könssjukdomar.

Foto: Många europeiska ungdomar tycker sex och droger hör ihop.

Ungdomar som testat cannabis, ecstasy, kokain eller alkohol innan 16 års ålder är också de som troligast haft sex tidigt. Det visar en ny rapport från the European Institute of Studies on Prevention, där ungdomar i nio olika europeiska länder svarat på frågor kring sex och droger. Studien visar dessutom att unga använder sig av droger för att få ett bättre sexliv, skriver Science Daily.

– 28,6 procent av ungdomarna dricker alkohol för att få hjälp att träffa en möjlig sexpartner. Och 26,2 procent använder kokain för att få samlaget att vara längre, säger Montse Juan, som deltagit i undersökningen i Spanien.

Det är främst män som använder kokain och ecstasy för att få ökad sexuell njutning.

Fler sexpartners

Forskarna hittade också ett samband mellan droger och sexuell aktivitet. Det är fem gånger så troligt att unga som använder kokain har haft fem eller fler sexpartners det senaste året, jämfört med dem som inte alls tar drogen.

Studien visar också att det främst är tjejer som tidigt är sexuellt aktiva.

Inte helt överraskande visar rapporten också att drogerna får fler ungdomar att ha osäkert sex, vilket leder till fler könssjukdomar.

Enligt experterna är det ”normala” tonåringar som kopplar samman sex och droger.

Det är ungdomar från bland annat England, Italien, Spanien, Tyskland och Tjeckien som har tillfrågats, i åldrarna 16–35.

Aftonbladet