"Han började deklarera mitt i dejten"

RELATIONER

Så undviker du missöden på första dejten

Foto: LYCKAS MED DEJTEN. Trevande samtal, pinsam tystnad?… Att dejta kan vara svårt. Söndags dejtingkonsult ger dig tipsen om hur dejten blir lyckad!

Tunghäfta, olämpliga fjärtar eller totalt nervsammanbrott: missödena som kan drabba dig under första dejten är många.

Söndag lär dig hur du undviker dem.

Alla som dejtat har troligen upplevt det någon gång: Det piiiiinsamma mötet. Snacket kommer inte igång. Du är övertygad om att du har en kråka i näsan som syns. Eller så babblar någon av er på så mycket att den andre tappar sugen.

Marie Hagberg, dejtingkonsult och författare, har själv erfarenheter av dejter som spårat ur. Oftast har det handlat om snåla killar. Som den gången dejten storstilat förklarade att han bjöd på middagen men krävde pengar när servitrisen hade gått.

Enligt henne uppskattar de flesta tjejer om männen står för notan första dejten. Men det behöver inte vara konstigare än en kaffe eller en korv.

– Pengar säger mycket om hur du är som person. Är du snål med pengar är du också snål med dig själv, säger hon.

Hon nämner fem samtalstabun när det gäller dejting: Jobb, religion, pengar, politik och före detta partners.

– Jobbsnack är så jäkla tråkigt. En människa är så mycket mer än sitt jobb. Och vem vill bli jämförd med ett ex, säger hon.

Marie Hagberg medger att första dejten ofta sätter nerverna i gungning. Hennes råd är att försöka glömma sig själv och fokusera på partnern. Då försvinner inte bara fjärilarna. Partnern blir samtidigt glad att du intresserar dig för honom/henne.

Bio och middagar går enligt henne bort första dejten. Bio är för passivt och middagar för krystat. Däremot är promenader att föredra. I stan eller på landet spelar ingen roll. Rörelserna och upplevelserna längs vägen ger något att prata om.

Och kom ihåg, alla gör misstag. Se till att ha pratat i telefon minst en gång med den du träffar första gången.

Om han eller hon ändå visar sig vara ett stolpskott från första sekund är det bara att vända och gå. Gärna med ursäkten att något allvarligt hänt någon du känner.

Däremot blir det alltid trevligare om du inte förväntar dig att möta drömprinsen eller drömprinsessan. För högt ställda förväntningar kraschar oftast.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dejting