Satellitspionera – på ditt barn

avOlle Castelius

RELATIONER

Ny teknik minskar oron för våra barn. Men kan vi riskera att gå för långt?

Foto: Foto: Lotte Fernvall
övervakad från himlen Anders, 9, promenerar ensam längs vägen. Men satelliten följer varje steg. Oroliga föräldrar kan nu övervaka sina barn via GPS och dator.

Knivsta Orolig för var barnen är?

Den nya tekniken gör det möjligt att följa deras rörelser – minut för minut.

Satellitsändaren visar var barnet är.

Min son Anders, 9, promenerar längs den lummiga vägen utanför Knivsta. Vägen är öde och han skulle lätt kunna få för sig att ingen ser vad han gör.

Men 35 000 kilometer ovanför honom följer satelliten varje steg han tar. En mikrosekund senare finns informationen i datorn framför mig. På skärmen ser jag hur markören som symboliserar min son rör sig längs Olof Thunmans väg.

Knepet är den satellitsändare han har i en rem runt halsen.

Larmknapp finns

– Precisionen ligger på en till tio meter. Skulle något hända trycker han på larmknappen eller ringer ett förprogrammerat nummer. Om du blir orolig kan du själv ringa till sändaren, säger Ingrid Johansson, vd på nystartade företaget Villse system.

För det är så världen ser ut allt mer.

När jag var barn höll vi för det mesta till på grusplanen mellan höghusen där Putte, Eken och Ubbe bodde. Den kontroll vi utsattes för bestod i att deras morsor ropade från balkongen att det var dags att äta. Då skulle också jag gå hem. På frågan ”Var har du varit?” gick det att svara: ”Ute med kompisarna.” Friheten var total. Utsattheten kunde ha varit lika stor.

Barnets rörelser kan följas

Men det är en svunnen tid. Mina egna barn har mobiltelefoner så att jag kan nå dem, de skickar sms när de vill något och skulle batteriet ta slut finns alltid kompisarnas lurar att låna.

Och, som om detta inte är nog, kommer nu allt fler möjligheter att följa barnens rörelser. Den tekniska termen för fenomenet är ”positionering”, det vill säga placera något på en karta.

– Tekniken har blivit så billig att även privatpersoner kan ha råd, säger Johan Hellsten, en av ägarna av Villse system.

De började sin verksamhet genom att ta fram en gps-modell anpassad till ryttare.

– Min fru rider och jag insåg att om hon ramlade av och blev medvetslös skulle jag inte ha en chans att hitta henne. Men med gps:en kan jag se var hon är, ringa 112 och uppge de exakta koordinaterna, säger Johan Hellsten.

Efterfrågan har vuxit

I takt med att de visat upp sin produkt har människor efterfrågat andra användningsområden, som att via datorn kunna följa sina barns väg hem från skolan.

Tekniken används också i olika projekt, bland annat i Malmö, där väktare och annan utsatt personal utrustats med gps-sändare med larmknapp. Malmö har också ett projekt där dementa utrustats med sändare för att kunna spåras om de går vilse.

– Vid två tillfällen har vi hittat en person som villat bort sig. Tekniken har fungerat perfekt, säger Åke Härstedt, sektionschef på Malmö stads larmcentral.

Positionering kan också göras med hjälp av vanliga mobiltelefoner uppkopplade mot GSM-nätet.

Oroliga föräldrar kan abonnera

Ett företag som ska lansera en sådan tjänst är XYZ Corporation i Stockholm. Oroliga föräldrar kommer att kunna abonnera på positioneringstjänsten hittabarnen.nu, som kan nås både via sms, wap och internet.

– Vi kommer att sälja tjänsten själva, men har också flera företag som vill att den ska ingå i deras tjänster. Till exempel försäkringsbolag som vill baka in det i barnens olycksfallsförsäkring, säger Fredrik Gunnarsson, styrelseledamot i XYZ.

Anders, 9, är dock klar med när han vill bli spionerad på:

– Det är väl bra när man är i skogen och

kan komma bort. Men en vanlig dag skulle det kännas konstigt om du alltid visste exakt var jag var. För du litar väl på mig ...?

ARTIKELN HANDLAR OM