Bli glödhet i vinter

RELATIONER

Var tredje kvinna upplever minskad lust – så får du hjälp

Mer än var tredje kvinna upplever minskad lust.

Men det finns flera sätt att blåsa liv i glöden.

Det finns många orsaker till att lusten ebbar ut. Smärta, sömnlöshet, sjukdomar och relationsproblem är några.

Ett annat skäl till minskad lust hos kvinnor kan vara brist på det manliga könshormonet testosteron - och för det finns det hjälp att få.

Testosteronbrist kan orsakas av behandling med östrogen, exempelvis p-piller eller behandling efter klimakteriet, men det är också vanligt att testosteronhalterna sjunker med åldern, med början redan när kvinnan är 35 år. Kvinnor som fått äggstockarna eller binjurarna bortopererade hör också till de drabbade.

– Det finns flera olika skäl till att regleringen av hormoner slutar fungera som den ska, säger Stefan Arver, chef för Centrum för Andrologi och Sexualmedicin på Karolinska.

Plåster kan hjälpa

För de drabbade kvinnorna finns hjälp att få i form av testosteronplåster. De marknadsförs inte aktivt ännu, men finns att få för den som lyckas hitta en intresserad och kunnig läkare.

– Alla gynekologer är inte intresserade av sex. Men det finns gynekologer, och även endokronologer, som är intresserade av att hjälpa till med det här. Området är identifierat, läkemedlet är godkänt, men det är inte en allmänt etablerad behandling än, säger Stefan Arver.

För de kvinnor som inte har problem med testosteronnivåerna, men som ändå upplever minskad lust, finns än så länge ingen medicinsk behandling.

Men männen har ju flera läkemedel att välja på?

– Det stämmer inte. För män har man kunnat hitta bra behandlingar för erektionsproblem, men vad gäller behandling av lustproblem är det egentligen lika illa ställt för både män och kvinnor.

Han menar att männens sexuella problem ofta går ofta under benämningen erektionsproblem - men att det ofta handlar om helt andra problem, exempelvis bristande lust.

Omvänt då - har vissa kvinnor egentligen ett erektionsproblem?

– Nja, det finns en motsvarighet till erektion hos kvinnan, men den är inte ett så stort problem. Erektionsproblem hos män över 40 handlar till stor del om kärlproblem - erektionen ställer stora krav på blodflödet. Erektion hos kvinnor ställer inte alls samma blodflödeskrav.

Många testar hälsokost

Många som vill ge lusten hjälp på traven testar hälsokost och kosttillskott - ofta för dyra pengar. Det vanligaste medlet heter L-arginin, och finns både som piller och gel. Stefan Arver utesluter inte att det kan ha effekt.

– Arginin kom tidigt i blickfånget för att det är källan till att bilda vissa signalämnen. Det har gjorts en del försök, och det finns vissa indikationer på att det kan ha effekt. Men det är inte hugget i sten att det är så.

Han menar att vissa av preparaten på marknaden kan ha mer effekt än andra, eftersom argininet kompletterats med olika ämnen.

– Det är ofta örter och lite uppiggande saker i. Det kan ju vara så att man får en ökad mental energi, kanske blir man piggare och lite mer positiv - och då kan det ju plötsligt vara så att ridån för sexualiteten också går upp, säger Stefan Arver.

Hur är det med alla andra ämnen som marknadsförs som lusthöjare - yohimbin, rosenrot?

– Det är inte så enkelt som att om man bara hittar rätt molekyl så kan man reglera lusten, det är för många faktorer involverade. Mänskligheten har sökt efter sådana här saker i fyratusen år, och många dekokter har varit på tapeten. Men man kan väl säga att inget har visat sig vara bra. Hade det varit det så hade vi nog vetat om det för länge, länge sedan.

Maria Wångersjö