Ny tanttrend – bingo på nätet

RELATIONER

Monica, 50: Det är riktigt spännande

Bingotanten finns kvar.

Men nu spelar hon via internet.

– Jag brukar spela bingo och chatta med mina vänner samtidigt, säger Monica Forsblom, 50.

Foto: Utan utropare Många bingoälskare gör som Monica Forsblom, 50: struntar i att gå till bingohallen. Hemma vid datorn kan kan spela – och chatta samtidigt.

Hederliga gamla bingo har tagit steget in på internet. Och det är fortfarande medelålders kvinnor som utgör majoriteten av spelarna.

Mer ”själ” på nätet

– Det är lika mycket käringar här som i de riktiga bingohallarna. Men nog är det en och annan gubbe som sitter och svär vid datorn när siffrorna inte infaller, säger Monica Forsblom.

Hon har arbetat som bingoutropare i bingohallen i Södertälje. Men i takt med ökad datorisering tyckte hon att hallarna förlorade sin själ. En själ som hon tycker har återuppstått på internet.

– Spelsajterna har till och med börjat använda de gamla ekorrhjulen vid sina spel. Det är riktigt spännande att se bollarna trilla ner, säger hon.

Det är många kvinnor som hittat bingosajterna på internet. Trots att de första tillstånden för internetbingo kom för bara någon månad sedan är det full snurr hos Spero och Svenska Spel.

Hos Spero är 75 procent av spelarna kvinnor, de flesta i 40-årsåldern. De spelar huvudsakligen en stund mitt på dagen, samt på kvällen vid 20-tiden när barnen somnat.

Hundratals miljoner

Verksamheten väntas omsätta hundratals miljoner kronor om året och fler företag står i startgroparna för att få vara med och dela på bingospelarnas insatser.

Samtidigt varnas det allt mer för att antalet spelberoende ska öka.

– Bingo innehåller alla kända ingredienser som vi vet triggar överdrivet spelande, säger Anne Nilsson, ordförande i Spelberoendes riksförbund.

Spelar för mycket

Enligt henne är det många som riskerar att spela för mycket när de kan spela hemma utan att behöva fundera på vad andra människor tycker.

– Hemma är det ingen som tänker "borde hon inte hämta barnen på dagis snart", säger Anne Nilsson.

Olle Castelius