”Jag har ångest över vårt bröllop”

RELATIONER

Läs Alla hjärtans dag–chatten med Eva Rusz

   Eva Rusz säger: Hej! Nu finns jag på plats!

Moderator säger: Då sätter vi igång!

Elin säger: Hejsan! Jag har varit tillsammans med min kille i snart två år. I vår kommer jag vara klar med min utbildning och flytta hemifrån. Vi bor nu i olika städer, 10 mil ifrån varandra. Kan jag sätta krav på min kille att flytta ihop när jag vill det mest av allt. Eller är det fel mot han och vårat förhållande?

   Eva Rusz säger: Du bör omformulera din fråga, att be eller att uttrycka sina önskningar är inte att ställa krav alls! Börja med att berätta för honom vad du "ser" hur ni kan få det i framtiden. Tala om vad du känner och önskar. se det som en process där ni båda bör fundera igenom på vilket sätt ni skall kunna satsa mer på varandra. det är inget konstigt alls att efter 2 år tänka i termer av att flytta ihop!

Struligt säger: Hej, min sambo har varit sjukskriven för depprision sedan tre månader. Jag vet inte vad jag skall göra för att hon skall bli piggare? Hur skall jag bete mig, hon jobbade och gick in i väggen.

   Eva Rusz säger: En depression behandlas ofta med läkemedel i kombination med motion, avslappning alltså mindre belastning. Ofta har en deprimerad person en inre uppsättning av negativa tankar kring sig själv, andra och framtiden,. Du kan stödja henne genom att få henne att fundera på om de negativa tankar hon har verkligen stämmer. Gå också ut på långa, lugna promenader tillsammans, det är f.ö ett utmärkt sätt att må bättre på och då hinner ni också ventilera olika funderingar. Det kommer att läka ut men kan ta olika lång tid, beroende på hur djupt deprimerad hon är och hur hennes personlinghet är. Stötta, visa omtanke och försök rucka hennes ev negativa tankar då de dyker upp.

Emma säger: Hej Eva!! Jag har väldigt svårt att lita på min pojkvän.. Han ska träffa två gamla kompisar och en av dem är en tjej. Han sa att han skulle tänka sig att kunna ha sex med henne om han var singel. De ska festa och ha det kul. Jag vill inte att han ska decka bredvid henne, jag har sagt det till honom, men han säger att han inte är otrogen och att han bara älskar mig. Men jag har väldigt svårt att lita på killar (för min förra pojkvän var otrogen mot mig. Jag är väldigt svartsjuk och jag vet inte vad jag ska göra. Vi har varit ihop i snart 11 månader.

   Eva Rusz säger: Ja det är alltid kenpigt att skilja på det som verkligen HAR skett och det som inte skett ÄNNU.

Även fast du blivit sviken och din nuvarande kille uttryckt sig lite väl "ärligt" så bör du just nu då inga andra fakta finns, och då du verkligen har sagt ifrån till honom- ta det lugnt. Ev kan du berätta ännu en gång för honom att du är oroad men att du ändå kommer att lita på honom. Vi kan inte göra annat än att förvänta oss positiva saker i tillvaron så länge de inte senare, motbevisas. Träffa dina kompisar själv den kvällen han umgås med de andra så kanske du kan skingra dina tankar. Sen kan du ju alltid fråga vad det är som gör att du inte kan vara med du också?

Mikael säger: Hej Eva! Vad är det bästa man kan göra för att få någon att få tillbaka känslorna för en igen? Om hon själv säger att hon tycker om allt med mig, jag har inte gjort något fel och att hon är arg på sig själv för att hon inte kom på innan att hon inte var mogen för närhet? Hon trodde tidigare att hennes känslor aldrig skulle försvinna.

   Eva Rusz säger: Det bästa du kan göra är att vara jysst emot henne och försöka förstå vad hon eg menar. Det går egentligen inte att ändra andras känslor än om de själva är beredda att göra det. var en nära vän, visa dig trygg och öppen och ärlig så kan ev hennes känslor ändra sig. Men mitt råd är att du inte drar för höga växlar ändå efter som det kan ta tid Om det någonsin sker.

rockring säger: Alla hjärtans dag idag. Vi firar det nästan aldrig - lite löst kanske. Funderar på att köpa en ros till min sambo. Tror dock inte att han har planerat något litet för mig? Hur kan man ge honom en hint om en liten ros kanske?

   Eva Rusz säger: Att ge en gåva innebär att man inte begär en gåva tillbaka. En gåva bör enligt min mening ges på ett oegosistiskt sätt. Jag tycker du skall ge en blomma och sen se hans tack som en gåva. Man kan ge varandra fina saker även fast det inte är alla hjärtans dag.

mohammed säger: min tjej har barn med en annan,vi har varit tillsammans i 10 år,jag kan inte bo med henne pga hennes barn,jag har ett barn med henne,hon har 2 från tidigare man,hur ska man göra?om man ska bo ihop?tack

   Eva Rusz säger: Det är en lång väg, mkt tålamod innan en styvfamilj fungerar ihop. Men ni har ju redan barn ihop och varför skall du INTE leva med ditt barn då? Du och hon bör skaffa samtalshjälp utifrån så ni tillsammans kan tala igenom vad det är som ställer till bekymmer. Du och din sambo bör tala igenom vilka olika regler som skall gälla för alla barnen, deras sätt mot dig och viceverca. Det är Ni två föräldrar som skall "styra" barnen. Det är inte barnen eller hennes barns beteenden som skall uppfostra dig! Stå på dig i din papparoll.

frida säger: hej eva.. jag är en tjej på 15år som har en fråga.. jag strular med en kille och vi brukar "pilla" på varandra(onanera varandra) och så igår så berättade han att han brukar göra så med många av sina tjejkompis.. Vad ska jag göra? jag tycker man håller på med en och inte flera.. kan ju hända att han ljuger, men vet inte vad jag ska göra. hjälp mig!

   Eva Rusz säger: Jag tycker du skall säga till honom att du värdesätter Er sexuella kontakt och att du inte vill eller köper att han gör så med andra. Stå på dig, detta är din första sexuella upplevelse och den behöver du inte dela med andra dvs du behöver inte ha en kille som är tillsammans med andra. Om han fortsätter vara det, gör slut. Du kommer att träffa ngn annan i såna fall.

Lene säger: Hej Eva! Jag är en tjej på 38 år, ensam med barn sedan 7 år tillbaka. Jag blivit änka tidigt och det verkar att med tiden blir ju inte precis lättare att träffa en ny man. Jag upplever att man blir kräsnare med tiden. Stämmer det?

   Eva Rusz säger: Både ja och nej. det är nog mer relaterat till vem man är .Å andra sidan har man ju egna relationserfarenheter att se tillbaka på.Försök var nyfiken, stänga dörren till dina gamla upplevelser. Du kommer att upptäcka nya saker om du lämnar det gamla..Inställning och förväntan styr väldigt mycket hur vi kommer att uppleva saker och ting.

cutenose säger: Hej Eva! Jag och min kille fick en dotter för 3 månader sen. POch sedan dess har jag haft svårt för närhet. Även om jag vill ha det är det något som tar stopp. Har försökt med nästan allt. Men inget verkar funka. Har du något/några förslag?

   Eva Rusz säger: Lägg ner alla krampaktiga försök JUST NU. Det är en fullständigt normal reaktion efter att man blivit föräldrar. Tänk inte ens i banor som att du "måste" eller "bör" just nu. Läs böcker om detta tillsammans så kan din kille ockås få hjälp att förstå att just nu kan du inte fokusera på så mkt mer än det lilla barnet, det kommer att lösa sig med tiden, annars skulle inte människor skaffa fler barn än ett!

lina säger: jag är sambo sen en tid tillbax och nu så börjar vårt förhållande likna ett kompis förhållande..jag älskar honom men jag känner inte att det är bara jag som ska komma till han hela tiden....han säger att han älskar mig men han håller aldrig om mig väldigt sällan man får höra jag älskar dig och nu börjar jag tvivla på oss vi har pratat om detta men jag ser ingen förändring från hans sida....hur ska jag kunna lösa detta för han vill stanna hoss mig det har han sagt... tack.

   Eva Rusz säger: Jag tror att du måste fundera och känna eftera var dina känslor finns? om du också vill fortsätta så kanske det bästa är att du i varje fall INTE lägger ner dina kärleksbetygelser som hämnd, för att han visar så lite. det kan finnas en massa olika förklaringar till hans beteende har ändrats. Stress, ovana vid att leva tätt intill ngn. osv. Fortsätt du och visa vad du känner så kan han ibästa fall slappna av och då kanske han kan visa mer på sikt.

elisabet säger: tycker att min sambo gör skillnad på "sina" (vuxna) bar och min 11-åring som han tycker är bortskämd, hon är inte hälften så bortskämd som hans barn..

   Eva Rusz säger: Det där är ett vanligen förekommande gräl ämne Dina barn och mina barn osv.

Ni behöver sluta med att hacka på varandras barm Gå lugnt igenom vilka regler ocyh beteenden som ni accepterar och inte accepterar hos alla barnen. Gör ingen värdering av de olika beteendena,Utan ta sen beslut om hur ni tillsammans skall kunna leva ihop och sätta tydliga gränser och annat som ingår i en styvfamilj. Ingenting är omöjligt det är bara olika svårt!

Nanna säger: hej eva..jag har varit gift sen tre år tillbaka.när vi går ut tillsammans brukar min man titta på andra tjejer och det ser jag,, jag e ju inte blind.Jag har sagt det till han och han nekar.Jag mår jättedåligt av det och jag känner mig inte vacker och otillräcklig.vad ska jag göra?

   Eva Rusz säger: Frågan är om han tittar så där i förbigående eller stirrar stint i deras "urringningar"?

Lägg inte ihop dina reaktioner med hans beteende. Han kanske är omedveten om sitt beteende så nästa gång han gör det säg till honom då och säg att det är percis så som du gjord nu som jag inte gillar. Lägg inte problemet i ditt eget huvud. Det ärhans, omedvetna eller medvetna problem som han behöevre bli medveten om. Du kan ju också spela upp ett rollspel hemma där di visar hur du uppfattar att han beter sig .det kan juvara ett annat sätt för honom att verkligen förstå vad du reagerar på.

säger: Hej,Eva! Jag är en tjej på 21 år har varit tillsammans med min färstman i 2 år, vi har köpt hus & planerar att gifta oss i augusti. Vårt förhållande är ett tärningsspel ena stunden har vi det super bra och helt plötsligt så kan vi bråka om en strunt sak och det blir ett stort gräl som kan pågå i flera dagar utan att någon anser att den har fel. Sen när allt blir bra så kan det urarta vilken sekund som helst. Nu har jag fått väldigt mycket ångest och undrar om vi har tagit oss vatten över huvudet med hus & bröllop? Snälla hjälp mig att finna en balans i mitt blivande äktenskap.

   Eva Rusz säger: Köp böcker i ämnet konfliktantering, det kan en bokhandel hjälpa dig med. Om du är osäker vänta med att gifta dig. Olika par bråkar på olika sätt. Det kan mildras och bör göra det med tiden, då ni lärt känna varandra bättre. Att det urartar plötsligt är svårt att kommentera,men du kan ju alltid förslka se över dina egna rekationer och tankar då det gör det och se om du kan bete dig på ngt annat sätt.

martin säger: Jag separerade för ca 4 månader sen.vi har en son på ca 3 år.Nu så har jag träffat en tjej,men jag har fortfarande känslor för henne. orsaken till att vi gick isär va att jag hittade en annan och det var bara ett rent sexuellt förhållande.Nu så har det utvecklats sig till att vi som föräldrar inte "pratar" med varandra.Min fråga är nu jag ångrar mig djupt över mitt snedsteg och hur ska jag göra för att vi ska bli en famlij?

   Eva Rusz säger: Kontakta familjerådgivingen tillsammasn, själv eller gå till ngn du kan samtala proffessionellt med. kurator, terapeut el likn.Det kommer at ta tid innan din familj ev kan åetrförenas efetrsom du inte vet hur du gjorde då du plötsligt svängde. Och antagligen är din fd sambo inte så lättflirtad att hon utan en insikt ifrån dig tar dig tillbaka,Det tar tid att lära känna sig själv.det tar tid att bygga upp tillit igen i en relation,. Men det går och kommer i bästa fall att gå om du ger dig sjutton på att du vill förändra ditt beteende. jag håller tummarna!

Moderator säger: Det var många som ville chatta, men nu tar vi sista frågan!

linda säger: hej Eva. jag undrar vad det är för "fel" på mig. lyckligt gift sedan sex år. bra sexliv osv. men jag hittar alltid någon att gå omkring o vara småkär i och fantisera om. speciellt om jag träffar någon som jag tycker ser bra ut och känner attraktion till kan jag tänka intensivt på den personen o fantisera i några veckor och sedan bleknar det och det kommer någon ny så småningom... jag älskar ju min man och vill inte fungera såhär. även om det bara är fantasier och föremålen inte vet vad jag känner/tänker. det stannar ju vid det. käns som att det inte är nog för mig att vara lycklig i ett förhå

   Eva Rusz säger: Det behöver inte vara ngt fel på dig. men du kan börja fundera på i vilka, speciella situatoner det är som su liksom flyr in i tankar om andra män? Kan det vara ngt som just skett mellan dig och din? Eller kan det vara ngt behov du håller inne och som du inte berättat för din man? Dagdrömde du som liten så kan det vara en förklaring också-Et enkelt sätt kan vara att du omgående övar dig att byta perspektiv och bryta dagdrömmen då den sätter igång. Börja tänka på din man ,varje gång. Börja fantisera om honom på olika sätt.

Moderator säger: Stort tack till Eva Rusz och till alla som ville chatta!

   Eva Rusz säger: Tack själva!

Kram

Eva