Stressad mamma - stressat barn

RELATIONER

Studie: Oro under graviditeten kan ärvas

Mammor som är mycket stressade och oroliga under slutet av graviditeten, löper större risk att få oroliga barn.

Stresshormonet kortisol kan passera moderkakan, enligt brittiska forskare.

Forskarteamet från Bristol University upptäckte en koppling mellan 10-åriga barn med höga nivåer av kortisol - och den stress deras mödrar upplevde medan barnen ännu låg i magen.

Testade kortisolhalten

Tidigare har enbart djurförsök pekat på sambandet, rapporterar BBC. Men den amerikanske forskaren Thomas O´Connor studerade i samarbete med sina brittiska kollegor 74 tioåringar. Genom salivprov testades barnens kortisolhalt fyra gånger om dagen.

Tio år tidigare hade barnens mödrar svarat på frågor om hur stressade de var under sin graviditet.

Psykologiska risker

Därefter jämfördes uppgifterna - och forskarna fann kopplingen. De barn vars mödrar hade varit mest stressade och oroliga under graviditeten, var också de med högst halt av stresshormon i kroppen tio år senare.

Höga halter av kortisol kan enligt Thomas O´Connor länkas till psykologiska risker, exempelvis depression och oro. Han poängterar samtidigt att det inte är klarlagt att hög kortisolhalt i sig kan orsaka dessa problem. Andra faktorer, som barnets personlighet och uppväxtmiljön, kan också medverka till att göra ett barn stressat.

”Viktigt att inte oroa"

Gillian Fletcher vid National Childbirth Trust, en brittisk stödorganisation för gravida och ammande, tycker att det är mycket viktigt att inte göra gravida kvinnor mer oroliga än de redan är.

– De här resultatet behöver vi titta på mer i detalj, säger Fletcher till BBC.

Mia Carron

ARTIKELN HANDLAR OM