Relationer

Lämnade allt för passionen

RELATIONER

Sångerskan LaGaylia flyttade från USA för kärleken – nu är förhållandet slut men hon stannar kvar i Sverige

När schlagerartisten LaGaylia Frazier var 40 år lämnade hon sina vänner i Florida och flyttade till passionen i Sundsvall.

Men förhållandet tog slut. Ändå valde hon att stanna i Sverige.

– Att lämna min tillvaro i USA är det svåraste jag gjort. Men mitt liv som jag hade där finns inte kvar längre, säger hon.

Mitt i karriären En låtskrivare i Sundsvall blev passionen som fick LaGaylia Frazier att lämna Florida. Nu har kärleken tagit slut – men LaGaylia har fortsatt sin karriär i Sverige. I kväll tävlar hon i melodifestivalen.
Mitt i karriären En låtskrivare i Sundsvall blev passionen som fick LaGaylia Frazier att lämna Florida. Nu har kärleken tagit slut – men LaGaylia har fortsatt sin karriär i Sverige. I kväll tävlar hon i melodifestivalen.

LaGaylia hade ett fast engagemang som artist i Fort Lauderdale i Florida, men när hon fick möjlighet att uppträda i Sverige bestämde hon sig för att ta chansen.

Sjöng med Robert Wells

Hon fick erbjudande om att delta i Robert Wells Rhapsody in Rock och åkte flera gånger fram och tillbaka mellan Sverige och USA. Men det var inte bara för jobbets skull.

Hon blev tillsammans med en kille från Sundsvall.

– Efter några månader började det kännas som att jag åkte tillbaka hem när jag åkte till Sverige.

Till slut var det den amerikanske chefen som frågade när det var dags att flytta.

– Jag tänkte, ”Ja, varför inte?” Man behöver inte vara hjärnkirurg för att se att mitt liv pekade åt det hållet.

Lämnade allt

LaGaylia gjorde sig av med nästan alla sina saker. Hon ville flytta till pojkvännen på riktigt – inte stå med en fot på varje ställe.

Men det var svårt.

– Att göra mig av med allt, det kändes som att allt jag hade var på väg att försvinna.

De två katterna fick stanna kvar.

– Jag betalade en kvinna tusen dollar för att hon skulle ta hand om dem. Hon fick skriva på ett avtal att hon inte fick avliva dem.

Svårt att släppa kontrollen

LaGaylia blev sambo i Sundsvall vintern 2001. Hon jobbade mycket tillsammans med sin pojkvän som är låtskrivare och producent.

– Han är den första jag varit tillsammans med som älskar musik lika passionerat som jag.

I Sverige upplevde LaGaylia sin första höst. Hon vadade i de fallna löven. I julklapp fick hon en hink sand, eftersom hon hela tiden halkade på de hala vintergatorna.

Saknade vänner

Hon lärde sig att Systembolaget inte är en bank, som hon först trodde.

Hon lärde sig att släppa efter på kontrollen.

– För mig som är en oberoende kvinna som är van att klara mig själv har det varit jobbigt att vara så utelämnad till andra. Jag har fått lära mig att ha tålamod.

LaGaylias mamma dog 1993, och hon har vuxit upp utan sin pappa.

Hon saknade sina vänner. Samtidigt kände hon att det gamla hemlandet förändrades.

– Samhällsklimatet är annorlunda. Folk är inte lika öppna längre, de vågar inte stå för vad de tycker.

På hösten 2002 tog kärleken slut.

Vill inte tillbaka

LaGaylia flyttade till Stockholm. Ensam. Tillbaka till USA ville hon inte. Det liv hon hade haft där fanns inte kvar längre.

– Mitt liv hade flyttats till Sverige.

Språket är fortfarande ett hinder.

– Amerika är inte mitt hem längre, men Sverige har inte blivit mitt hem ännu. Jag kan beställa mat och ringa efter en taxi, men jag kan inte uttrycka mina känslor, men jag lär mig. Om jag inte trivdes här skulle jag flytta någon annanstans.

LaGaylia har hela tiden haft sitt jobb som ger henne en egen grund att stå på, oavsett relationer och yttre förhållanden.

– Du måste fundera på vad som gör just dig lycklig. Det kan vara dina barn, yoga eller golf, det viktiga är att det hjälper dig att komma tillbaka till ruta ett oavsett vad som händer runtomkring.

Andra som offrat allt för kärleken – som tagit slut

”... och så levde de lyckliga i alla sina dagar.” Eller? Vad händer om kärleken tar slut – efter att du offrat allt för passionen? Artisten LaGaylia Frazier, 44, lämnade sitt hemland USA för att flytta till sin pojkvän i Sverige. Ett år senare var hon ensam. – Oavsett vad som händer runt omkring dig behöver du en bas att stå på, något som gör just dig lycklig, säger hon. För LaGaylia har musiken alltid varit den basen. I kväll uppträder hon i melodifestivalen. I dag ger Aftonbladets terapeut Eva Rusz råd om hur du klarar dig när du offrat allt för kärleken.

Emmy Sundqvist

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer