Relationer

”Vi gör Lunarstorm mest för tjejer”

RELATIONER

Belinda tafsar på Rickard Ericsson, mannen bakom Lunarstorm

Så förutsägbart. Det finns ett pingisbord på Lunarstorms kontor. Fast det visar sig att Rickard aldrig spelar. Han är inte bra. Ser ni förresten J-O Waldners autograf på Rickards racket?

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Just nu pågår en stor debatt om pedofiler på nätet och man diskuterar en skärpning av lagen. Varför är ni som jobbar med ungdomssajter så osynliga i debatten?

Vi – på Lunarstorm – har ägnat oss åt lobbying, träffat ministrar och samarbetat. Vi tycker också att det behövs hårdare tag. Vi lägger ner mycket tid och energi på att hålla rent men det känns som om polisen sedan inte kan gå vidare med vad vi upptäcker.

Hur avslöjar man en pedofil på nätet?

Om de låtsas vara ungdomar så kan man avslöja dem genom att de inte använder rätt tugg. De kan inte prata som unga.

Vems är ansvaret för unga på nätet? För att försöka förhindra att pedofiler etablerar en kontakt?

Vi lever ju i ett samhälle, så vi har alla ett ansvar. Unga påverkas ju inte bara av sina föräldrar utan av medier, reklam, kompisar.

Men är tonårsföräldrar naiva, hur kan unga stämma träff med främmande människor de inte känner utan att någon vet?

Men många av de här tjejerna som råkar illa ut är väldigt utsatta i verkliga livet också. I skolan eller i sina familjer. Deras nätverk funkar inte. Sedan är det så att som förälder måste man ”skola in” sitt barn på nätet. Man måste sitta med och visa och förklara i början. Där har man ett ansvar.

Det är ju mycket snack annars om att det är farligt om barnen sitter för länge framför datorn. Men är inte nätet toppen för alla ensamma kids?

Jo visst! På nätet kan de som inte syns i verkliga livet ta plats och om man till exempel är funktionshindrad så kan nätet vara jättebra, för det spelar ingen roll där. Men vi gör sajten främst för tjejer.

Hur menar du då?

Tjejer är mer relationsinriktade och till skillnad från ett klassrum där killar tar mer plats går det inte att skrika högst eller visa armmusklerna på nätet. Här gäller att vara verbal i skrift och tjejer är bättre på det. De tar mer plats än killarna på Lunarstorm.

Får du hybris ibland när det slår dig att du skapat en nätsajt där det varje vecka hänger 1,2 miljoner människor?

Ja, det är klart häftigt. Det startade ju som ett hobbyprojekt hemma i mitt rum.

Ni omsatte över 70 miljoner förra året. Sextio procent av intäkterna kommer från annonsering. Har ni några restriktioner vad gäller vilka som får annonsera på sajten, det är ju mest unga som hänger där?

Ja, vi tar inte in bantningsreklam. Sekter får inte annonsera, inte heller tobak, sprit, vapen eller gambling. Vi är också väldigt restriktiva med politisk reklam.

Hur ofta är du själv inne på Lunarstorm?

Jag loggar in 10–15 gånger om dagen. Alla jag känner hänger där.

Jämfört med många andra internetgurur syns du inte så ofta i medierna?

Jag har inget behov av det. Det finns tillräckligt med linslöss i Stockholm som får utrymme för rappakalja. Jag väljer mina tillfällen.

Är du rik?

Haha, jag är billig i drift ... men jag har faktiskt köpt ett hus precis, utan banklån, och jag kan hjälpa min mamma. Jag växte upp med en ensamstående mamma.

Vilken sajt kollar du varje dag? Du får inte säga Lunarstorm.

IDG.se.

Teveprogram?

”Gilmore Girls”, ”OC”.

Du vill inte bli vuxen, va? Hänger på Lunarstorm hela dagarna, har luvtröja och älskar ”Gilmore girls”.

Lite så är det nog. Men jag trivs med att vara 32. Folk börjar ta en på allvar.

Du kanske kommer att bli som gubben som inte ville bli stor, kommer du ihåg det barnprogrammet?

Ja, haha. Men annars var det ju ”Beverly Hills” som gällde när vi växte upp. Jag såg varenda avsnitt.

Säg postnumret!

90210.

Fakta/Rickard Ericsson

Läs fler ”Belinda tafsar på makten”

Belinda Olsson möter dem som har inflytande över våra liv. I dag Rickard Ericsson, grundaren till Sveriges populäraste ungdomssajt Lunarstorm.

Belinda Olsson

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer