Slutplåtat på stranden?

RELATIONER

Ny lag ska stoppa smygfotografering av bikinitjejer

Sydney

Vid australiska stränder är problemet med smygfotograferande män så stort att myndigheterna vill förbjuda kameror på stranden.

Foto: För att kvinnor inte ska riskeras att bli plåtade i smyg funderar nu australiska myndigheter på att införa kameraförbud på stranden. OBS! Denna bild är inte smygtagen!

Trevliga bilder från en dag på stranden är en sak - men det finns de som har satt i system att i smyg ta bilder på kvinnor i bikini. I december förra året dömdes en 25-årig man till böter på motsvarande nästan 2700 svenska kronor för att ha smygfotograferat kvinnor som solade topless på en strand utanför Sydney. Snart ska ännu en man ställas inför skranket, för att på samma strand ha tagit 75 bilder på kvinnor, skriver norska Aftenposten.

Kameramobiler vanliga

De män som hittills har hamnat i rätten har åtalats för förargelseväckande beteende och/eller kränkande av privatlivets helgd. De har i många fall använt en kameramobil, som gör det lättare att just smyga med att man tar bilder. Nu vill de lokala myndigheterna stifta en lag som gör det lättare att komma åt smygfotograferna - genom att helt enkelt införa kameraförbud på stranden.

”Omöjlig att efterleva”

Men experter tror att det blir en tandlös lag.

– Alla tar ju med sig en kamera till stranden, antingen en vanlig eller en i mobilen. Införs en sådan lag kommer den bli omöjlig att efterleva, säger juristen Noric Dilanchian till AP.

Anna Andersson