Är du nöjd med din mun?

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Så här ska de perfekta läpparna se ut

1 av 2
Kvinnomunnar.

Skådespelerskan Angelina Jolie är helt rätt. Stora, röda, fylliga läppar är det som gäller om männen får välja. Däremot är det ingen idé för killar att vara avundsjuka på rocklegenden Mick Jagger. Kvinnor föredrar nämligen en mer lagom mun.

Forskare har upptäckt att läpparna spelar en avgörande roll för hur sexuellt attraktiv en person uppfattas. Ju större, desto bättre gäller generellt, men de som funderar på att förstora munnen på konstgjord väg bör tänka en gång till. Det är nämligen möjligt för en person att ha för stora läppar. Medan män uppskattar ett ordentligt plut är det inte säkert att en Mick Jagger mun går hem hos det motsatta könet.

Lagom är bäst

Professor Michael Cunningham, psykolog från University of Louisville säger att kvinnor helst vill ha en kombination av sensualitet och tuffhet hos en man. Det är också viktigt att mannens läppar visar att han är viril och därför uppskattas inte feminina drag.

– Samtidigt ska det finnas värme och generositet. Mediumstora läppar är antagligen bättre på män än för stora eller för små, säger Michael Cunningham till radioprogrammet The Kiss på BBC.

Lagom är alltså bäst – i alla fall på män. Men kvinnorna ska helst ha fylliga, röda läppar som utstrålar värme. En kvinna som kniper ihop munnen signalerar, omedvetet eller ej, att hon inte är intresserad.

– Om en kvinna pressar samman läpparna är det inte ett bra tecken, säger Cunningham.

Läpparna avslöjar oss

Undersökningen gick till så att Cunningham och hans forskargrupp gjorde minimala förändringar på olika delar av ett ansikte för att få reda på hur den sexuella attraktionen förändrades. De upptäckte att en snygg mun kunde göra en attraktiv person ännu mer åtråvärd. Däremot hjälpte inte fina läppar om personen ansågs vara oattrativ på andra sätt.

Forskarna tror att läpparna är viktiga eftersom de kan avslöja om någon är intresserad.

– De är väldigt uttrycksfulla. När någon är glad att se dig får läpparna en rodnad och blir fylligare och mörkare, säger Cunningham.

Lotta Zachrisson

Publicerad: