Därför misslyckas du med dina dejter

avEmma Fagerberg

RELATIONER

Experten ger dig de bästa tipsen inför kärleksträffen

Foto: Colourbox

Första dejten är avklarad, men telefonen är outhärdligt tyst. Vad var det som gick fel?

Här ger dejtingkonsulten och författaren Marie Hagberg sina bästa tips som gör dig till en bättre dejtare.

Foto: Martina Wärenfeldt/Mstudio
Marie Hagberg, dejtingkonsult, vet hur man dejtar bäst.

Gör inte så här

1. Gå inte på middag

Det sätter onödigt mycket press på er båda två och det är blir lätt pinsamt tyst. Dessutom blir det småjobbigt att bjuda på sitt vackraste leende när du samtidigt funderar på om du har pesto mellan tänderna. En tidsbegränsad frukost eller middag är bättre – en middag kan pågå i timmar.

2. Tänk inte framåt

Ta dejten för vad den är. Släpp tankarna på om personen framför dig kan bli en bra förälder till dina framtida barn. Var här och nu – inte tre år framåt i tiden.

3. Sluta tolka

Sluta att överanalysera och tolka vad som sker. "Gör han si är han inte intresserad, och gör han så kommer han aldrig bli det". Med största sannolikhet tolkar du dejten fel och det leder aldrig till något bra.

4. Korsförhör inte

Tänk på att dejten inte är någon jobbintervju. För kvinnor är det naturligt att ställa många frågor, men för många frågor kan få den du träffar att känna sig obekväm.

5. Prata inte om före-dettingar

Det är inte så självklart som det låter. Många har alldeles för lätt för att dra upp exen ur bakfickan. Låt dem stanna kvar bland luddet.

Gör så här i stället

1. Gör något aktivt

Allt för många satsar fortfarande på middag på första dejten så det tål att upprepas: gör något aktivt. Gå på tivoli eller liknande.

2. Dejta i 45 minuter

Håll den första dejten kort, 45 minuter är perfekt. Då håller ni kvar spänningen och ser fram emot att träffas igen.

3. Var en bättre version av dig själv

"Var dig själv", är ett typiskt råd från tjejkompisar innan dejten. Fel. Var en bättre version av dig själv. Förstärk dina bästa sidor.

4. Ge ärliga komplimanger

Svenska killar är inte bortskämda med komplimanger. Ändra på det. Ge ovanliga komplimanger som är uppriktigt menade. Men dejtar du en skitsnygg kille är chansen stor att han ofta får höra det – ge honom en komplimang för något annat.

5. Förbered dig

Korsförhör ska som sagt undvikas, men det är bra att ha förberett sig någorlunda. Fundera igenom vad du verkligen vill veta om personen och fråga något som kan leda samtalet vidare.