En stressfri jul i år – så lyckas du

RELATIONER

Kvinnor mest pressade av julstöket
Experten: Involvera alla i familjen

En lugn och fridfull jul? Nej, för många är helgen snarare en enorm stress. Och undersökningar visar att det är kvinnor som julhetsar mest.

Räddningen? Lär dig delegera!

Lugn och ro och familjemys i soffan, eller chockhög puls och svettpärlor i pannan framför spisen?

Vad känner du när julen nalkas? För många är fridens högtid tyvärr förknippad med stress och känslor av otillräcklighet.

Det gäller inte minst för kvinnor.

När fackförbundet TCO i fjol gjorde en undersökning uppgav 53 procent av de tillfrågade familjerna att kvinnan tar hand om all planering inför julen.

När väl städningen, matlagningen, disken, pysslet, dekorationerna och julklappsinslagningen är avklarad står många där och undrar uppgivet: ”Var tog julmyset vägen?”.

Gör det inte själv

Mona Hermansson är stresskonsult och coach på företaget Mentorpoolen. Hon tror att många behöver lära sig att delegera arbetet till alla familjemedlemmarna.

– När det kommer till städning, matlagning och andra hushållsgöromål tänker många att ”det är bäst att jag gör allt själv så att det blir rätt gjort och vi får det undanstökat”. Men då gör man ofta sig själv en otjänst.

Mona Hermanssons tips är att involvera både stora och små i familjen med lämpliga uppgifter, och göra det hela till något positivt.

Vuxna måste släppa taget

– Låt familjen vara med och planera. Diskutera vad som måste göras. Skriv upp på små lappar. De arbetsuppgifter som alla kan utföra läggs i en hög. De som bara till exempel mamma och pappa kan göra läggs i en annan hög. De som både föräldrar och äldre syskon kan göra läggs i en tredje, och så vidare. Sedan får alla dra en ”lott” med arbetsuppgift ur lämplig hög.

Att känna sig involverad är viktigt, tror Mona Hermansson.

– Det är viktigt att alla känner att de har ett eget ansvarsområde. Och det är viktigt för de vuxna att våga släppa taget och acceptera att allt kanske inte blir gjort exakt på det sätt vi tänkte. Om barnen inte torkar av diskbänken precis som vi vill måste vi släppa den tanken och i stället njuta av arbetsinsatsen. Om resten av familjen känner att du går efter och påpekar att de gör ”fel” hela tiden så skapar det bara ännu mer stress.

Som vuxen är det en nyckel att ta kommandot över sina tankar, säger Mona Hermansson.

– Allra mest stressade blir vi inte av att utföra olika arbetsuppgifter, utan av tanken på allt som är kvar att hinnas med. När vi inte fokuserar på nuet, utan på allt som finns kvar där framme, då drar stresshormonerna igång med full kraft. När vi inser detta kan vi påverka våra tankar, och minska stressen. Då inser vi också att det kanske inte gör så mycket att en arbetsuppgift tar en halvtimme extra när ett av barnen utför den.

Glada tankar

Julen ska vara glädjefull, både i handling och tanke, påminner hon.

– Ta fram dina glada tankar. När vi är fyllda av glädje

i kropp och tanke går det mesta mycket lättare. Våga delegera arbetet, och ha tillit till din omgivning. Även när de inte gör exakt som du.

Fredrik Backman
[email protected]