”Vi blev lurade av nätdejterna”

avJohan Gunnarsson

Sex svenska män berättar

Foto: THINKSTOCK

De står på flygplatsen med blommor och väntar på sina drömmars kvinna.

Men hon kommer inte. Hon är bara en bluff.

Fem män möttes på Arlanda en tidig morgon. De väntade alla på att planet från Bangkok skulle landa. Äntligen skulle de få träffa kvinnorna de hade mött och dejtat på nätet.

Det var bara två problem.

Alla fem väntade på samma kvinna. Och hon dök aldrig upp.

Två av männen anmälde bedrägeriet till polisen på Arlanda. De hade betalat 13 000 kronor var för kvinnans flygbiljett. De tre andra männen valde att bara gå därifrån.

Enligt Arlandapolisen är situationen inte unik. Nästan varje dag står det män och väntar förgäves i ankomsthallen. Män som tror att de nätdejtat en drömkvinna och via chatt, mejl och sms byggt upp en falsk relation. För kvinnan på andra sidan cyberspace har aldrig törstat efter kärlek, bara efter pengar.

Men hur många som drabbas är svårt att säga. Få väljer att göra en polisanmälan och Per-Arne Ramström vid polisens bedrägerisamordning i Stockholm City tror att mörkertalet är stort.

– Det är nog lite skämmigt att anmäla att man har blivit lurad.

Dessutom begås brottet i det land dit pengarna skickats, alltså utanför Sverige. Ofta handlar det om länder som vi inte har några samarbetsavtal med och kvinnorna utger sig vanligtvis för att vara ryskor och thailändskor.

– Men det är svårt att säga vem som egentligen ligger bakom bedrägeriet. Man vet ju aldrig vem man har kontakt med, eftersom kontakten ofta sköts med e-post. Personen kan sitta var som helst i världen och det är lätt att manipulera bilder, säger Per-Arne Ramström.