”Sorgen kan stärka relationen”

Av: Monica Karlstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Så får ni kärleken att överleva ett missfall

1 av 3 | Foto: THINKSTOCK
sörjer olika Ni hade kanske hunnit inreda ett sovrum med spjälsäng och de första leksakerna. Ni reagerar olika och det gäller att respektera att ni också sörjer olika. ”Ni kan komma starkare ur sorgen tillsammans, om ni delar den”, säger familjerådgivaren Sverker Wadstein.

Ni skulle bilda familj och var lyckligaste i världen.

Men kärleksbarnet i magen orkade inte ända fram.

– Ett missfall är bland det värsta man kan vara med om, säger Sverker Wadstein, familjerådgivare.

Ni fick en utskriven ultraljudsbild i händerna, ni kände de första sparkarna.

Känslan av fladdrande fjärilar förde tankarna till ett lyckligt familjeliv. Ni tre tillsammans.

Men det tog slut innan det ens hade börjat.

Livet i magen lever inte mer.

Kvar finns bara känslan av otillräcklighet.

– Ni sörjer den förväntade framtiden som går förlorad, säger Christina Hermanrud, legitimerad psykolog och psykoterapeut.

Skjut inte upp sorgearbetet, råder hon. Då slår det förr eller senare tillbaka.

– Ett missfall kan leda till separation. Skuldkänslor och anklagelser mot varandra är vanligt, säger Christina Hermanrud.

Även män plågas av skuld

Trots att man är två känner man sig ofta ensam i sorgen. Av tradition brukar allt fokus hamna på kvinnan, men en ny avhandling visar att även män plågas av skuld och sorg vid infertilitet.

– Livskvaliteten hos män utan barn påverkas i högre utsträckning än vad som tidigare rapporterats, säger Marianne Johansson, barnmorska och forskare.

Att ta stöd av varandra kan göra att relationen växer sig starkare än innan missfallet.

– Stå ut med varandra när ni pratar om samma sak om och om igen. Tar ni er genom sorgen och förlusten tillsammans hittar ni nya meningsskapande saker i ert liv, säger Sverker Wadstein.

Om det är ett sent missfall kan det hjälpa att få en faktisk bild av sorgen för att kunna gå vidare, berättar Christina Hermanrud.

– Ofta kan det vara bra att se barnet, trots att det kan se otäckt ut. Se barnets ansikte och att till exempel munnen liknar pappans mun. Det ger sorgen ett ansikte.

Man sörjer olika

Kvinnan anklagar lätt sig själv för att inte ha varit försiktig nog. Även om det nästan uteslutande är ett medfött fel som orsakar missfallet.

– Mannen behöver vara ett stort stöd för henne. Men det är också viktigt att förstå att även han har förlorat sitt barn, säger hon.

Respektera att ni sörjer olika. När tårarna och orden tar slut för en stund, kan en av er vilja komma ut en sväng med sina vänner.

– Men bara för att man går på fotboll behöver det inte betyda att man är mindre ledsen, säger Sverker Wadstein.

Publicerad: